Ελληνο-Ρωσική αγροτική συνεργασία με έμφαση στα αμπελοοινικά

Ελληνορωσική αγροτική συνεργασία με έμφαση στον αμπελοοινικό τομέα

Την σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον αμπελοοινικό τομέα αλλά και την εκπόνηση προγράμματος δράσεων για επενδύσεις σε αυτό, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, η ενίσχυση και η διεύρυνση του Οδικού Χάρτη για την Ελληνο-Ρωσική Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές των δύο χωρών για άμεση εξαγωγική δραστηριότητα σε περίπτωση άρσης του εμπάργκο μετά το 2017.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά την διάρκεια της διμερής συνάντησης στις 9/9 στην Θεσσαλονίκη του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη με τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Οδικού Χάρτη για τη Συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον Αγροτικό Τομέα και της 81ης ΔΕΘ, όπου η Ρωσία ήταν τιμώμενη χώρα.

Αναλυτικά τα θέματα που αναπτύχθηκαν τόσο στη Διμερή Συνάντηση όσο και στην Στρογγυλή Τράπεζα που ακολούθησε για την συνεργασία στον αγροτικό τομέα με όλους τους αρμόδιους φορείς, αφορούσαν σε:

-Ενίσχυση και διεύρυνση του Οδικού Χάρτη για την Ελληνο-Ρωσική Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα, ο οποίος υπογράφηκε στην Αθήνα τον Μάιο 2015:

  • Ενδυνάμωση διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων που δεν υπόκεινται στο καθεστώς απαγόρευσης (εμπάργκο) και εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, απλούστευση διαδικασιών καθώς και έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση.
  • Σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον αμπελοοινικό τομέα με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εμπλεκομένων φορέων του κλάδου.
  • Θετική ανταπόκριση από τις δύο πλευρές για σύσταση μικτών επιχειρήσεων με αποσαφήνιση θεσμικού πλαισίου.
  • Εκπόνηση προγράμματος δράσεων και επισκέψεων στις δύο χώρες για τις επενδύσεις στον αμπελοοινικό τομέα.
  • Διαμόρφωση Πρωτοκόλλου συνεργασίας των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον αγροτικό τομέα, διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων και ανταλλαγή φοιτητών.
  • Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για Ρώσους φοιτητές σε Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και εκδήλωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) για την αγροτική έρευνα και καινοτομία, στο πλαίσιο Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα.
  • Προώθηση δράσεων αγροτουρισμού.

-Επικαιροποίηση της Συμφωνίας για Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Τομέα της Γεωργίας και των Τροφίμων, η όποια έληξε το 2010.

-Προοπτικές άρσης απαγόρευσης εισαγωγής αγροτικών προϊόντων σε ρωσική επικράτεια μετά το 2017: Ετοιμότητα ελληνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές των δύο χωρών για άμεση εξαγωγική δραστηριότητα σε περίπτωση άρσης του εμπάργκο.

Και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η θετική εξέλιξη της πορείας υλοποίησης του Οδικού Χάρτη.

Στη συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας απεύθυναν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Μπόλαρης, ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν και ο γενικός γραμματέας Ν. Αντώνογλου. Με εισηγήσεις συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χρήστος Δήμας, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) Γιάννης Βογιατζής, εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) Γρηγόρης Αντωνιάδης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Μανώσης, ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδας Παπλωματάς καθώς και στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης, ο Πρύτανης και η Αντιπρύτανης του Κρατικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Βόλγκογκραντ, καθώς και στελέχη του Ρωσικού Υπουργείου Γεωργίας.

Επίσης παρευρέθησαν εκπρόσωποι συλλογικών παραγωγικών φορέων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών του ΥπΑΑΤ.

Το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Κτήμα Γεροβασιλείου όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους αμπελώνες, στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής επιχείρησης καθώς και στο Μουσείο Οίνου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.

Το Σάββατο 10/9 η ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν, επισκέφθηκε το περίπτερο του ΥπΑΑΤ στην 81η ΔΕΘ, όπου ενημερώθηκε για την οργανωτική δομή του υπουργείου, την στρατηγική και τις προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη καθώς και για το έργο των Εποπτευομένων Οργανισμών του.