Έλον Μασκ: «Δεν πρέπει να αφήσουμε τους αγρότες χωρίς δουλειά, για να ανταποκριθούμε στην κλιματική αλλαγή»

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος πριν από μερικές μέρες επέστρεψε στην κορυφή της λίστας του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, προχώρησε σε μια σημαντική δημόσια τοποθέτηση υπέρ των αγροτών. Σύμφωνα με τον CEO της Tesla, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει «πόλεμο» κατά των αγροτών, τις πρακτικές των οποίων οι περιβαλλοντολόγοι συχνά καταγγέλλουν.

Ο Μασκ πρόσφατα παρουσίασε ένα σχέδιο για την επίτευξη βιώσιμης οικονομίας, το οποίο θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα υπέρ των ηλεκτρικών οχημάτων, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις ρυπογόνες εκπομπές από την αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό δεν εμπόδισε τον δισεκατομμυριούχο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Αφορμή αποτέλεσαν οι μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών στο Βέλγιο, όπου οι παραγωγοί διαμαρτύρονται κατά των μέτρων που διαπραγματεύεται η φλαμανδική κυβέρνηση για τη μείωση των εκπομπών του αζώτου. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις, ο Μασκ έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter: «Οι Βέλγοι αγρότες έχουν χορτάσει από αυτή την κλιματική απάτη. Αντισταθείτε» είπε, συνοδεύοντας τα λόγια του με ένα σύντομο βίντεο από τη διαμαρτυρία των αγροτών.

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Μασκ εκμεταλλεύτηκε αυτή την ανάρτηση για να διατρανώσει τη θέση του σε αυτό το καυτό θέμα. Όπως εξήγησε, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να συνεπάγεται πόλεμο κατά των αγροτών.

Για τον ίδιο, η υπεράσπιση του κλίματος σε βάρος του βιοπορισμού των αγροτών είναι μια απαράδεκτη πρακτική. «Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του κλίματος», υπογράμμισε, «αλλά σίγουρα δεν είναι θεμιτό να αφήσουμε τους αγρότες χωρίς δουλειά για να επιλύσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Καθόλου».

Αυτή η τοποθέτηση ηχεί ως ευχάριστη έκπληξη στα αφτιά των αγροτών, σε μια συγκυρία που πολλοί επιλέγουν να δαιμονοποιούν τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα, υποστηρίζοντας λανθασμένα ότι οι αγρότες αντιτίθενται στη μετάβαση σε πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον.