Circular Organic Management: Ψηφιακό… παιχνίδι εκπαιδεύει μαθητές στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων

Δωρεάν εκπαιδευτική πλατφόρμα διαθέσιμη σε σχολεία, επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς
21/12/2024
3' διάβασμα
circular-organic-management-psifiako-paichnidi-ekpaidevei-mathites-sti-diacheirisi-ton-organikon-apovliton-342229

Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, το όχημα για την επίτευξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων, δίνοντας το έναυσμα για πιο συνειδητές καταναλωτικές συμπεριφορές και δράσεις κυκλικής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το ευρωπαϊκό έργο COM-Circular Organic Management, το οποίο επιχειρεί να φέρει την αλλαγή στη νοοτροπία και τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, μέσα από το σχολείο και υλοποιείται από την «incommon», την οργάνωση που προάγει την κυκλική οικονομία σε συνεργασία με άλλους έξι φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτική πλατφόρμα και ψηφιακό παιχνίδι

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου, έχει δημιουργηθεί μια νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα με χρήσιμα υλικά και εργαλεία για την αξία και τη σωστή διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων, η οποία είναι διαθέσιμη για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ιες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει έρευνες, εκπαιδευτικά πακέτα, εκπαιδευτική εργαλειοθήκη, συστάσεις πολιτικής, καθώς και ένα ψηφιακό παιχνίδι φιλικά σχεδιασμένο για παιδιά –απευθυνόμενο και σε ενήλικες– με τίτλο «Οργανικά απόβλητα και κυκλικότητα στην κοινότητά μου!».

Στόχος είναι οι χρήστες μέσα από τα διαθέσιμα εργαλεία που διαμορφώθηκαν μετά από έρευνα πεδίου και τεκμηρίωσης (field and desk research) να υιοθετήσουν έναν πιο σωστό τρόπο διαχείρισης των βιοαποβλήτων που παράγονται στην καθημερινότητα, σχολική και μη, και αποτελούν σημαντική αιτία περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως υγειονομική ταφή, ρύπανση και κλιματική αλλαγή.

Το κίνητρο που δίνεται μέσα από την πλατφόρμα και το έργο είναι τα οργανικά απόβλητα να αξιοποιούνται ως πολύτιμοι πόροι μένοντας στον κύκλο της ζωής και αποκτώντας νέα αξία, και όχι να απορρίπτονται σε μια χωματερή συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζονται καθαρές, υγιείς και βιώσιμες γειτονιές και πόλεις και σε μεγαλύτερη κλίμακα η φροντίδα του πλανήτη Γη και όσων ζούμε σε αυτόν. Η πλατφόρμα και το σύνολο των υλικών της είναι ελεύθερα διαθέσιμα όχι μόνο για τη σχολική κοινότητα, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα κοινωνικού και ιδιωτικού ενδιαφέροντος, τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργεία, ΑΜΚΕ, ερευνητικούς οργανισμούς κ.ά.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η Βάνια Παπαδοπούλου, βοηθός διαχειριστή Έργου στην incommon ΑΜΚΕ, «σε μια εποχή που το περιβάλλον χρειάζεται εντατικά τη φροντίδα μας, αξιοποιούμε την τεχνολογία και την καινοτομία για αυτόν τον σκοπό. Στο έργο COM ενημερώνουμε μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα και το διαδικτυακό παιχνίδι για μια βασική πηγή ρύπανσης, τα βιοαπόβλητα, και δίνουμε, πέρα από χρήσιμα στοιχεία, πρακτικούς τρόπους για τον περιορισμό τους, μέσα από τη σωστή διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων στην καθημερινότητά μας.

Είναι σημαντικό όχι μόνο να μιλάμε για τα καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και να δημιουργούμε λύσεις και εργαλεία για την αντιμετώπισή τους, καθιστώντας τα διαθέσιμα σε όλες/ους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά έστω και σε μικρή κλίμακα».

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση και δοκιμαστική χρήση της πλατφόρμας και του παιχνιδιού έγινε πρόσφατα στο πλαίσιο πολυσυλλεκτικής δράσης για το περιβάλλον στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου. Σε αυτή συμμετείχαν διάφορες οργανώσεις και φορείς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα είναί διαθέσιμη εδώ