ΕΕ: Οι εμπορικές συμφωνίες γεννούν περισσότερες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς τροφίμων

Συμβάλλουν, επίσης, στην ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού

Η προσέγγιση της ΕΕ ανοίγει νέους εμπορικούς δρόμους και ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς αγροδιατροφικών προϊόντων, σύμφωνα με μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Κομισιόν, η οποία αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο δέκα συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, οι οποίες συνήφθησαν πρόσφατα ή τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη επικεντρώνεται στις εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία, τη Χιλή, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη. Όπως αναφέρεται, η ανάπτυξη νέων αγορών μέσω προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων θα συμβάλει στην εδραίωση της θέσης της ΕΕ ως κορυφαίας εξαγωγέα αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο (σ.σ. το 2022, το θετικό ισοζύγιο της Ευρώπης από το αγροδιατροφικό εμπόριο έφτασε τα 58 δισ. ευρώ), ενώ παράλληλα θα διαφοροποιήσει τις πηγές εισαγωγών, βελτιώνοντας έτσι την ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων της.

Εξαγωγές

Εκτιμάται ότι η αξία των αγροδιατροφικών εξαγωγών της ΕΕ θα είναι από 3,1 έως 4,4 δισ. ευρώ υψηλότερη το 2032, από ό,τι θα ήταν χωρίς αυτές τις δέκα εμπορικές συμφωνίες. Αυτό αναμένεται να σηματοδοτήσει ανάπτυξη σημαντικών νέων ευκαιριών για το εμπόριο γαλακτοκομικών (+780 εκατ. ευρώ), οίνου και άλλων ποτών (+654 εκατ. ευρώ) και επεξεργασμένων αγροδιατροφικών προϊόντων (+1,3 δισ. ευρώ). Επιβεβαιώνεται, έτσι, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που απολαμβάνουν τα τρόφιμα της ΕΕ χάρη στην ποιότητα και τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και βιωσιμότητας, τα οποία ενισχύουν την παγκόσμια φήμη τους.

Εισαγωγές

Η μελέτη προβλέπει μια ισορροπημένη αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών. Αναγνωρίζεται ότι ορισμένοι ευαίσθητοι κλάδοι, ιδίως το βόειο, το πρόβειο κρέας, το κοτόπουλο, το ρύζι και η ζάχαρη, αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό από τους δέκα εταίρους που αναφέρονται στη μελέτη. Αυτό το συμπέρασμα επικυρώνει την αναγκαιότητα της τρέχουσας προσέγγισης της ΕΕ για τη συστηματική προστασία αυτών των τομέων με προσεκτικά βαθμονομημένες δασμολογικές ποσοστώσεις (TRQ). Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό πιθανών διαταραχών της αγοράς από τις εμπορικές συμφωνίες, παρέχοντας έτσι προστασία στους παραγωγούς τροφίμων της ΕΕ.

Καθησυχαστικές προβλέψεις για το μετά Brexit εμπόριο

Για πρώτη φορά, η μελέτη της Κομισιόν εξετάζει τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγροδιατροφή των εμπορικών συμφωνιών που συνήψε πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις χώρες μέλη της Συνολικής και
Προοδευτικής Συμφωνίας για την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (CPTPP). Όπως αποτυπώνεται, αυτοί οι εμπορικοί εταίροι θα πάρουν ορισμένα μερίδια από παραγωγούς της ΕΕ στη βρετανική αγορά, ωστόσο ο εν λόγω αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος και η ΕΕ αναμένεται να παραμείνει μεταξύ των κύριων προμηθευτών της Μεγάλης Βρετανίας.