Έμποροι και αγροτικοί συνεταιρισμοί μαζί για τη λαχαναγορά του Ρέντη

Σχήμα για τη διεκδίκηση του ΟΚΑΑ από τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά

Ετοιμοι να πάρουν στα χέρια τους τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) –μέσω του οποίου διακινείται σχεδόν το 1/5 της συνολικής εγχώριας παραγωγής φρούτων και λαχανικών– εφόσον προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώλησή του και ανοιχτοί για τον σκοπό αυτόν ακόμα και σε συνεργασίες με funds δηλώνουν έμποροι και συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη 161 επιχειρήσεις, εκπροσωπούμενες από 181 φυσικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και αρκετοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, συνέστησαν τον πρώτο τέτοιου βεληνεκούς συνεταιρισμό εμπόρων, με την επωνυμία Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς. Παράλληλα, ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σχήμα –είτε με ανταλλαγή πακέτου μεριδίων είτε ως μέλη– έχουν εκδηλώσει και αρκετοί ακόμα αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) και επικεφαλής του νεοσύστατου σχήματος, Στέφανος Κυρλής, «η ανάγκη για τη δημιουργία του συνεταιρισμού γεννήθηκε από τη στιγμή που ο ΟΚΑΑ εντάχθηκε στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στην περίπτωση που η Αγορά περάσει στα χέρια κάποιου ιδιώτη ή στρατηγικού επενδυτή, είναι δεδομένο ότι η φιλοσοφία της θα απομακρυνθεί από τη λογική της εξυπηρέτησης των παραγωγών και των λιανοπωλητών. Εάν πλέον ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία, καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα μεταφερθεί στις επιχειρήσεις, αλλά και στον καταναλωτή. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αποφασιστεί η πώληση ή η εκχώρηση της διαχείρισης του χώρου, πρέπει να είμαστε παρόντες για να διεκδικήσουμε αυτό που μπορούμε».

Ετοιμάζουν φάκελο

Αν και, σύμφωνα με τον κ. Κυρλή, υπάρχει η διαβεβαίωση πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΚΑΑ δεν είναι «άμεσα τουλάχιστον» στις προτεραιότητες της διοίκησης του Υπερταμείου, ο νεοσύστατος συνεταιρισμός προχωρά σε μελέτες για την κατάρτιση φακέλου που θα περιλαμβάνει επενδύσεις και μετοχικό κεφάλαιο, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα συνεργασίας με funds ή άλλους χρηματοδότες. «Μπορούμε να διεκδικήσουμε και τη διαχείριση του χώρου, μιας και είμαστε αυτοί που κατ’ εξοχήν ξέρουμε πώς λειτουργεί», σημειώνει ο ίδιος.

Στα πλάνα του συνεταιρισμού περιλαμβάνεται και η δημιουργία ιδιωτικών αγορών, ακόμα και σε βαλκανικές χώρες: «Επειδή υπάρχει μια συσσωρευμένη τεχνογνωσία, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε και αγορές κάπου αλλού, όπως σε κάποια πόλη εντός Ελλάδας, αλλά και σε κάποια από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, στις οποίες δεν υπάρχουν οργανωμένες αγορές», αναφέρει ο κ. Κυρλής.

Στα σκαριά αγροδιατροφικό cluster

Ο εμπορικός συνεταιρισμός έχει αρχίσει ήδη να διερευνά τη δημιουργία του πρώτου αγροδιατροφικού cluster, με έδρα κατά προτίμηση την αγορά του Ρέντη. Όπως εξηγεί ο Στέφανος Κυρλής, «κινούμαστε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ουσιαστικά ενός κέντρου agrologistics, που θα συνεργάζεται και με τουριστικές περιοχές. Η έδρα του εκτιμούμε ότι πρέπει να είναι στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, δεδομένου ότι από εδώ υποστηρίζεται ο μισός ελληνικός πληθυσμός».

Ο στόχος είναι στο cluster να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κρίκοι της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Για τον σκοπό αυτόν, έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές με βιομηχανίες, εταιρείες ψύχους, την ομοσπονδία των μεταφορέων, ενώ συζητήσεις διεξάγονται και με αγροτικούς συνεταιρισμούς. «Απ’ όλους πλέον διακρίνεται η ανάγκη που ξεκινάει από τη δυσκολία διάθεσης των προϊόντων λόγω της ευπαθούς φύσης τους. Όλοι θέλουν πέρα από τις συνεργασίες που έχουν –και τις οποίες το cluster δεν αναιρεί– μια εναλλακτική λύση, σοβαρή και αξιόπιστη, έναν οργανωμένο φορέα στον οποίο θα μπορούν να διαθέσουν το προϊόν, έχοντας μια άμεση συμμετοχή», τονίζει ο κ. Κυρλής.

O ΟΚΑΑ με αριθμούς

  • Ιδιόκτητες εκτάσεις 261.000 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, 51.000 τ.μ. στην Πάτρα και παραχωρημένα-μισθωμένα από το ελληνικό Δημόσιο για τη λειτουργία των ιχθυοσκαλών.
  • Τζίρος 2016: 13,465 εκατ. ευρώ (-1,45% από το 2015).
  • Κέρδη προ φόρων 2016: 1,468 εκατ. ευρώ (+146% από το 2015).
  • Καθαρή θέση 2016: 51,7 εκατ. ευρώ (έναντι 50,997 ευρώ το 2015).
  • Κέρδη μετά φόρων 2016: 702.936 ευρώ.