Εν αναμονή των πρώτων φθινοπωρινών φυτεύσεων κηπευτικών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η συγκομιδή των καλοκαιρινών φυτεύσεων κηπευτικών, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι φθινοπωρινές.

Το μπρόκολο, που τα τελευταία χρόνια μπαίνει όλο και περισσότερο στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, όπως αποτυπώνεται και στη ζήτηση από την αγορά, φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις επιλογές των καλλιεργητών έναντι του κουνουπιδιού, όπως μας λέει ο έμπειρος καλλιεργητής Μάρκος Σαπουντζόγλου από την Πέλλα.

Ο ίδιος διακρίνει φέτος την τάση για φυτεύσεις ακόμα και με λίγα στρέμματα, διάσπαρτα, που κατευθύνονται στις τοπικές αγορές, οι οποίες μέχρι τώρα προμηθεύονταν από τις κεντρικές αγορές. «Μπήκαμε στην αγορά στις αρχές Σεπτεμβρίου με όχι αξιόλογες τιμές και ποιότητες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μετά τις 25 Αυγούστου που “γύρισε” ο καιρός, η ποιότητα της παραγωγής είναι εξαιρετική και οι τιμές ικανοποιητικές, στα 60-70 λεπτά για τον παραγωγό», ανέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ».

Καλές τιμές και αποδόσεις για την Τρίπολη

Θετικός είναι ο απολογισμός μέχρι τώρα στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η Ένωση», που φέτος, λόγω των βροχοπτώσεων του Ιουλίου, ξεκίνησε τη συγκομιδή σταυρανθών στα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, με καθυστέρηση περίπου 20 ημερών και θα συγκομίζει μέχρι και τον Νοέμβριο, δηλαδή για έναn μήνα περίπου παραπάνω από το σύνηθες.

Ο συνεταιρισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται στο κομμάτι των σταυρανθών, είχε φέτος καλύτερες τιμές τόσο στο μπρόκολο, όσο και στο κουνουπίδι. Συγκεκριμένα, το μπρόκολο ξεκίνησε με 1 ευρώ για τους παραγωγούς και αυτές τις μέρες διαμορφώνεται στα 80 λεπτά το κιλό, ενώ το κουνουπίδι κυμάνθηκε από την αρχή της σεζόν μέχρι τώρα μεταξύ 40 και 80 λεπτών το κιλό. Σταθερά, σε όλη τη διάρκεια της συγκομιδής, το λάχανο διατηρήθηκε στα 10 λεπτά το κιλό.

Μαρούλι με συμβολαιακή στα Ίρια

Την ασφάλεια της απορρόφησης της παραγωγής και των σταθερών τιμών επιλέγουν όλο και περισσότεροι παραγωγοί φυλλωδών στα Ίρια Αργολίδας, όπου οι εξειδικευμένες ποικιλίες αυξάνονται σε βάρος της παραδοσιακής ποικιλίας μαρουλιού Ρομάνα, παίρνοντας στρέμματα και από άλλα κηπευτικά, όπως είναι η αγκινάρα, κάποτε ονομαστή η περιοχή για την καλλιέργειά της.

Εκεί έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις όλων των ποικιλιών μαρουλιού στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Μαρτίου. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» η Ντίνα Κατσίγιαννη, από την Ομάδα Παραγωγών Ιρίων Γη, που συνεργάζεται με εταιρεία που δραστηριοποιείται στις έτοιμες σαλάτες, φέτος οι φυτεύσεις ήταν αυξημένες, όπως και η ζήτηση από τη συνεργαζόμενη εταιρεία. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας έχουν φυτεύσει 300.000 Iceberg, 100.000 μαρούλια τύπου Ρομάνα και 80.000-90.000 Batavia και Λόλες, πράσινες και κόκκινες.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.