Ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο για την ΚΑΠ επεξεργάζεται η CEJA

Ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο για την ΚΑΠ επεξεργάζεται η CEJA

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA) που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, ο Πρόεδρός του φορέα, Άλαν Τζάγκοου τόνισε ότι «η υφιστάμενη ΚΑΠ δεν λειτουργεί υπέρ των νεότερων γενεών και σίγουρα δεν αποτελεί ένα προοδευτικό μοντέλο», ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η CEJA επεξεργάζεται ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο για την ΚΑΠ, το οποίο και ελπίζει ότι θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη μεταρρύθμιση.

 Απευθυνόμενος στον Φιλ Χόγκαν, ο Πρόεδρος της CEJA τον προέτρεψε να δει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», εννοώντας τους ηλικιωμένους αγρότες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να παράγουν όπως παλαιότερα, ενώ δεν υφίστανται μηχανισμοί που θα τους επιτρέψουν να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. «Eίμαι βέβαιος ότι αν βλέπατε μια νοσοκόμα ή έναν αστυνομικό 80 ετών δεν θα αισθανόσασταν πολύ άνετα, οπότε γιατί θα πρέπει αυτός να είναι ο κανόνας για τους αγρότες;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη πλευρά του, ο Επίτροπος Χόγκαν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος μελέτη για την ανανέωση των γενεών στη γεωργία της ΕΕ, με τα αποτελέσματα να αναμένονται πιθανόν εντός του 2017.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εξετάζει μια σειρά από επιλογές για να βοηθήσει τους νέους αγρότες έχουν πρόσβαση σε πίστωση, μία μεγάλη πρόκληση για το σύνολο του τομέα, όπως σημείωσε. «Θα είμαι ικανοποιημένος μόνο όταν η ΕΤΕπ κατανοήσει και ενσωματώσει πλήρως την έννοια των χρηματοοικονομικών μέσων για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ», ανέφερε ο Φιλ Χόγκαν.