Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Με ένα τηλεφώνημα η διαχείριση των νεκρών ζώων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης κάθε είδους νεκρών ζώων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν τη δυνατότητα με ένα τηλεφώνημα να καλούν τον Φορέα Διαχείρισης να παραλάβει το νεκρό ζώο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό ύψους 3 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου, έχει τριετή διάρκεια και καλύπτει τις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο αφορά τη διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων και κάθε άλλου είδους νεκρού ζώου, άγριου ή μη, που ανευρίσκονται στα όρια της περιφέρειας, εφόσον η διαχείρισή τους δεν καλύπτεται από άλλα προγράμματα που εφαρμόζουν διάφοροι φορείς παραγωγικοί ή μη, όπως π.χ. εθνικών οδών, και οι δήμοι.

Η δειγματοληψία εγκεφαλικού ιστού διενεργείται στα νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και στα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι, σε περίπτωση θανάτου ενός ζώου, είναι να τηλεφωνούν στην εταιρεία που ανέλαβε το σχετικό έργο στο τηλέφωνο 210-8960100 (που λειτουργεί σε 24ωρη βάση) για να την ειδοποιήσουν να το παραλάβει από τη μονάδα τους.