Εναλλακτικές ζωοτροφές: Η αξιοποίηση των αποβλήτων φυτικής προέλευσης μπορεί να αποφέρει κέρδος

Μεγάλα οικονομικά οφέλη στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα μπορεί να αποφέρει η ανάπτυξη των βιομηχανιών που διαχειρίζονται και επεξεργάζονται απόβλητα φυτικής προέλευσης, τα οποία προέρχονται από την αγροτική παραγωγική διαδικασία και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενσιρώματος. Την τελευταία τριετία, η έρευνα στην Ελλάδα για τα ενσιρώματα έχει εντατικοποιηθεί, όσο αυξάνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής βιομάζας από τη γεωργία.

Σήμερα, υποπροϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως τεύτλα, κατσίγερος, φλοιός ροδιού ή άλλων εσπεριδοειδών, στέμφυλα κ.λπ., διοχετεύονται ως ζωοτροφές. Κάποια από αυτά δοκιμαστικά μετά από αποξήρανση, χωρίς όμως να υποστούν άλλη επεξεργασία.

Απαραίτητες προϋποθέσεις

Ωστόσο, όπως τονίζει η Αθανασία Γούλα, επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Επεξεργασίας και Μηχανικής Τροφίµων, της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, η επεξεργασία για να θεωρηθεί κατάλληλη για ζωοτροφή πρέπει να τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις, να έχει μια συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ασβέστιο και φώσφορο και κυρίως σε αζωτούχες ενώσεις, καθώς ο οργανισμός των ζώων δεν μπορεί να συνθέσει πρωτεΐνες, εάν δεν έχει άζωτο.

«Σε αυτήν τη διαδικασία εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο που μπορεί, στις μεγάλες συγκεντρώσεις, να προκαλέσει διάρροια και δυσανεξία στα ζώα, για αυτό και απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία για να γίνει πιο εύπεπτη η ζωοτροφή», επισημαίνει. Οι ξένες βιομηχανίες έχουν ξεκινήσει τη συστηματική επεξεργασία τους, όπως για παράδειγμα βιομηχανία γειτονικής χώρας που, από τα ελληνικά μήλα που φεύγουν για χυμοποίηση στη χώρα αυτή, η πούλπα του μήλου επεξεργάζεται έτσι ώστε να προκύπτει ενσιρωμένη πούλπα μήλου. Το παραπροϊόν εισάγεται στη χώρα μας και την προστιθέμενη αξία τη λαμβάνουν οι γείτονές μας, όχι η Ελλάδα.

«Τα τελευταία χρόνια κατευθυνόμαστε και εμείς στην πιο συστηματική χρήση αυτών των αποβλήτων για ζωοτροφές. Πρέπει, όμως, να γίνεται σωστή επεξεργασία που θα προσδώσει κάποια καλά χαρακτηριστικά, τόσο στην οικονομία και στο περιβάλλον όσο και στα ζώα», σημειώνει η κα Γούλα, «όπως στην παραγωγική ικανότητά τους, στην ποιότητα των τελικών προϊόντων, στην υγεία αλλά και στην ευζωία τους».

Το Εργαστήριο, το τελευταίο διάστημα ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τα σπορέλαια και την αντικατάσταση των συνθετικών αντιοξειδωτικών τους κατά τη χρήση τους στην αρτοβιομηχανία, από κατάλοιπα κατσίγερου και φλοιό ροδιού.