Ενεργειακή κρίση: Ο… τουρισμός της βενζίνης ανθεί στην Κεντρική Ευρώπη

Μετά την Ουγγαρία, οι Σλοβάκοι κατευθύνονται πλέον και στα πολωνικά βενζινάδικα από τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να εφοδιαστούν με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα καυσίμου σε δοχεία, λόγω φθηνότερων τιμών.

Ως απάντηση σε αυτές τις ροές, η Πολωνία αποφάσισε να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα. Το φυσικό αέριο και το ντίζελ στην Πολωνία είναι περίπου 25-35 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο φθηνότερα, καθώς η Βαρσοβία αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ για αυτά τα ενεργειακά προϊόντα ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Με μια δεξαμενή καυσίμου 50 λίτρων, οι Σλοβάκοι μπορούν να εξοικονομήσουν από 10 έως 18 ευρώ, εάν περάσουν τα σύνορα για φυσικό αέριο. Στη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, η Βαρσοβία αποφάσισε επίσης να καταργήσει τον ΦΠΑ για τα είδη παντοπωλείου.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ταξίδι στην Πολωνία αξίζει και για τους Σλοβάκους που ζουν πιο μακριά από τα σύνορα. Τυπικοί προορισμοί για τους Σλοβάκους περιλαμβάνουν τις πόλεις Zakopane, Nowy Targ, Czarny Dunajec ή Jablonka. Αρκετά πρατήρια ανέφεραν ότι είχαν ήδη ξεμείνει από καύσιμα και έπρεπε να κλείσουν για αρκετές ώρες.

«Γνωρίζουμε για αυτή την πρακτική και θα πραγματοποιήσουμε επιθεωρήσεις», ανακοίνωσε η Πολωνική Επιθεώρηση Οδικών Μεταφορών, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Onet. «Οι περίπολοί μας θα ελέγξουν εάν μεγάλες ποσότητες καυσίμων μεταφέρονται με αυτοκίνητα, εκτός από τις δεξαμενές καυσίμων στα σύνορα με τη Σλοβακία στο Chyzne. Θα ήταν επικίνδυνο», πρόσθεσε η διοικητική δομή.