Ενεργοποίηση της ΚΑΠ για την προστασία από τις επιπτώσεις της πανδημίας ζητούν Γαλλία και Γερμανία

Ενεργοποίηση της ΚΑΠ για την προστασία από τις επιπτώσεις της πανδημίας ζητούν Γαλλία και Γερμανία

Πιο ισχυρή ενίσχυση και συγκεκριμένα μέτρα για την αγορά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από την πανδημία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ και άλλα κράτη-μέλη αναμένεται να ακολουθήσουν το κοινό αίτημα.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Γεωργίας των δύο χωρών, Γαλλίας και Γερμανίας, ζητούν επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρουν ταχύτατα μέτρα διαχείρισης της αγοράς, με προτεραιότητα την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο. «Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κρίση, συνεπώς χρειαζόμαστε αντιμετώπιση που δεν είναι συνήθης. Με τον Γερμανό ομόλογό μου θα εργαστούμε από κοινού προκειμένου να κινητοποιήσουμε την Επιτροπή να λάβει μέτρα που θα συμβάλλουν στην έξοδο κάθε κράτους-μέλους από αυτή την κρίση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Didier Guillaume.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Γεωργίας άλλων κρατών-μελών προτίθενται να ζητήσουν μέτρα για την κοινή οργάνωση αγοράς ως μέρος της γενικότερης έκκλησης για μεγαλύτερη υποστήριξη στους αγρότες. Πέρα από τη βοήθεια της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, οι υπουργοί μπορεί ακόμη να εξετάσουν την ενεργοποίηση του «αποθεματικού κρίσης», ύψους 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κάτι το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ έως τώρα.

Πλήττονται καίρια γαλακτοκομικά και οίνος

Σύμφωνα με τον Didier Guillaume, οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και του οίνου είναι εκείνοι που χρειάζονται τη μεγαλύτερη υποστήριξη από την ΕΕ. Όπως δήλωσε, «έχουμε προσπαθήσει να μειώσουμε την παραγωγή γάλακτος και ζητάμε από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Σήμερα είναι απόλυτη ανάγκη να αποθεματοποιηθεί γάλα, σκόνη γάλακτος, να δούμε πώς μπορούν να γίνουν τα πράγματα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτός ο τομές θα επιβιώσει όσο καλύτερα γίνεται».

Οι κτηνοτρόφοι στη Γαλλία έχουν προειδοποιήσει ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο πλεόνασμα στην παραγωγή γάλακτος και οι τιμές καταρρέουν εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της ζήτησης, καθώς η επιδημία οδήγησε σε βίαιο κλείσιμο των υπηρεσιών τροφοδοσίας και κατέστησε περίπλοκες τις εξαγωγές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φορέας του κλάδου CNIEL ζήτησε άδεια από την επιτροπή να ενεργοποιήσει ένα προσωρινό ταμείο αλληλεγγύης για την αποζημίωση των παραγωγών των οποίων μειώθηκε το εισόδημα.

Είχε προηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοπαραγωγών (EDA), η οποία λίγο νωρίτερα, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πίεση που δέχεται ο κλάδος, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για βούτυρο, σκόνη γάλακτος και τυρί. Ο φορέας ζήτησε, ακόμη, από την Επιτροπή να εξασφαλίσει το συντονισμό των δράσεων σε όλες τις χώρες-μέλη, καθώς ορισμένες έλαβαν μονομερώς μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των τιμών για τους παραγωγούς, πράγμα το οποίο αντίκειται στους κανονισμούς της ΚΑΠ.

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι οινοποιοί, από κοντά στο πλήγμα που δέχθηκαν με τους δασμούς-αντίποινα των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν περαιτέρω απώλειες από το κλείσιμο του κλάδου της εστίασης.