Εγγυημένη τιμή αγοράς κριθαριού στα 0,21 ευρώ/κιλό καθόρισε για το 2025 η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

Η εταιρεία του Δημήτρη Πολιτόπουλου συνάπτει πενταετή συμβόλαια αγοράς και για τσάι του βουνού
13/11/2024
5' διάβασμα
engyimeni-timi-agoras-krithariou-sta-021-evro-kilo-kathorise-gia-to-2025-i-zythopoiia-makedonias-thrakis-338156

Κίνητρο για να βάλουν οι καλλιεργητές σιτηρών στη Βόρεια Ελλάδα κριθάρι για την μπύρα «Βεργίνα» δίνει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, προσφέροντας συμβόλαιο με εγγυημένη τιμή 0,21 ευρώ/κιλό. Το συμβόλαιο αφορά την καλλιεργητική περίοδο 2024-2025, με τη σπορά να ξεκινά από τώρα και τη συγκομιδή να πραγματοποιείται περίπου τον Μάιο-Ιούνιο του 2025. Η εταιρεία δεσμεύεται, μάλιστα, να αγοράσει το σύνολο της παραγωγής κάθε συνεργαζόμενου παραγωγού στην προσυμφωνημένη τιμή, που τυγχάνει και η καλύτερη τιμή στην αγορά. Να σημειώσουμε ότι πέρυσι, που το κριθάρι ήταν ακριβότερο, η εταιρεία είχε συνάψει συμβόλαια με εγγυημένη τιμή 0,23 ευρώ/κιλό.

«Η φετινή καλλιεργητική χρονιά ξεκίνησε με την προμήθεια του σπόρου βυνοποιήσιμου κριθαριού ποικιλίας “Olympic” από τους αγρότες μας στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας», λέει στην «ΥΧ» ο μηχανικός ζυθοποίησης της εταιρείας, Χρήστος Δημτσούδης. Φέτος, θα καλλιεργηθούν περίπου 27.500 στρέμματα, σε συνεργασία με περισσότερους από 500 παραγωγούς, από τον Βόρειο Έβρο μέχρι την Κεντρική Μακεδονία και τη Λήμνο. Τα ίδια περίπου στρέμματα με πέρυσι.

Από το 2006 συμμετέχουν στο πρόγραμμα χιλιάδες παραγωγοί, καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέμματα ετησίως και συγκομίζονται περίπου 14.000-15.000 τόνοι κριθαριού

Τεχνική υποστήριξη με δύο γεωπόνους

Η εξαιρετική βλαστική και φυτρωτική ικανότητα του σπόρου, η ολοκληρωμένη διαχείριση που γίνεται σε όλη την καλλιεργητική περίοδο με την τακτική και άμεση επικοινωνία με τους παραγωγούς, αλλά και την περίοδο της συγκομιδής με την αγορά όλης της ποσότητας του ποιοτικού κριθαριού, δίχως περιορισμό στα κιλά, ικανοποιεί πλήρως τον παραγωγό και διασφαλίζει την εγγύηση ποιότητας-τιμής και σχέσης με τη Ζυθοποιία. Ένα επιπλέον κίνητρο είναι το γεγονός ότι η συμβολαιακή γεωργία εξασφαλίζει και φοροαπαλλαγή 50% σε παραγωγούς-αγρότες κανονικού καθεστώτος.

Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης χιλιάδες παραγωγοί, καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέμματα ετησίως και συγκομίζονται περί τους 14.000-15.000 τόνους κριθαριού, με τεχνική υποστήριξη από δύο γεωπόνους της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στον παραγωγό, εξασφαλίζοντας βέλτιστη απόδοση για το προϊόν. Επίσης, το πρόγραμμα και η μεθοδολογία που ακολουθεί η εταιρεία είναι πιστοποιημένα κατά τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργειας κριθαριού ζυθοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο Agro 2.1 – 2.2, το οποίο είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο φιλοπεριβαλλοντικό σύστημα γεωργικής πρακτικής. Αυτό διασφαλίζει άριστης ποιότητας βυνοποιήσιμο κριθάρι, βασικό συστατικό μιας άριστης, ποιοτικής μπύρας, της «Βεργίνα». Μάλιστα, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Δημτσούδης, «όλες οι παρεμβάσεις, είτε για λίπανση είτε για φυτοπροστασία, γίνονται με ειδοποιήσεις μέσω μηνυμάτων στο κινητό του παραγωγού ή, αν χρειαστεί, και επισκέψεις των γεωπόνων στο χωράφι».

Αύξηση αποδόσεων

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια της συμβολαιακής καλλιέργειας να αυξήσει τη μέση στρεμματική απόδοση από 300 σε 500 κιλά ανά στρέμμα και αυτό διότι η εταιρεία υιοθέτησε βελτιωμένες μεθόδους καλλιέργειας, πιο αποδοτικές τεχνικές και επέλεξε τις καταλληλότερες ποικιλίες κριθαριού. Το κριθάρι πλέον έχει φτάσει από το 2023 να έχει και συνδεδεμένη ενίσχυση, το οποίο επετεύχθη και με τη σθεναρή διαμεσολάβηση της Ζυθοποιίας και είναι έξτρα πηγή εσόδου για τον παραγωγό.

Επέκταση συμβολαιακής καλλιέργειας για τσάι του βουνού

Παράλληλα με το βυνοποιήσιμο κριθάρι, η εταιρεία του Δημήτρη Πολιτόπουλου συνάπτει πενταετή συμβόλαια αγοράς για τσάι του βουνού, προκειμένου να προμηθεύεται την πρώτη ύλη για το ρόφημα «Tuvunu», που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Δημτσούδης, είναι φέτος και του χρόνου να επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας για το τσάι του βουνού. «Αυτήν τη στιγμή, συνεργαζόμαστε με καλλιεργητές που βρίσκονται κυρίως στα ορεινά της Ροδόπης και της Ξάνθης, αλλά οι συνεργάτες μας φτάνουν μέχρι και την Καστοριά. Αρχικά, θέλαμε να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς μια εναλλακτική και πιο φιλοπεριβαλλοντική λύση για την καπνοκαλλιέργεια. Όμως, είδαμε ότι στην πορεία το “πείραμα” πέτυχε και, μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν επεκταθεί και σε άλλα αρωματικά φυτά, όπως η ρίγανη. Θέλουμε να επεκτείνουμε και άλλο την καλλιέργεια τσαγιού, αλλά αυτή την περίοδο υπάρχει έλλειψη σε σπορόφυτα, οπότε θα περιμένουμε άλλον έναν χρόνο, μέχρι να έχουμε επάρκεια σε πολλαπλασιαστικό υλικό».

Τέλος, η εταιρεία διερευνά τη δυνατότητα καλλιέργειας λυκίσκου στην Ελλάδα, με την προοπτική της συμβολαιακής συνεργασίας με παραγωγούς, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει στην οριστικοποίηση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου προγράμματος, που να υποστηρίζεται με έναν ικανό αριθμό καλλιεργούμενων εκτάσεων.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: