το σύστημα ενυδρειοπονίας βοηθά στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της συμβατικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο συνδυασμός καλλιέργειας ψαριών και λαχανικών παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια, όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων που ζητούν οι τοπικοί παραγωγοί, λένε οι υποστηρικτές της ενυδρειοπονίας (aquaponics).

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι όλο και περισσότεροι πελάτες θέλουν να μάθουν από πού προέρχεται η τροφή τους και πώς παράγεται», δήλωσε στη EURACTIV ο CEO της ECF, Nicholas Leschke.

«Και αυτό συμβαίνει με την παραγωγή τροφίμων χωρίς τη χρήση ορμονών, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών», πρόσθεσε.

Για το παγκοσμίως γνωστό Ινστιτούτο Ερευνών Permaculture, η ενυδρειοπονία αποτελεί μεγάλη ελπίδα για τη βιώσιμη βιολογική καλλιέργεια και παραγωγή ιχθύων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα απορρίμματα ψαριών ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των φυτών αντί να επιστρέφουν πίσω στο περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη: Τα ψάρια με τα φυτά συναντιόνται στην ενυδρειοπονία

Ο κ. Lescke επεσήμανε ότι η συμβατική γεωργία αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας απόσυρσης νερού και το 24% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το 77% των παγκόσμιων αλιευτικών αποθεμάτων που παρακολουθούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών είτε εξαντλούνται, είτε υπερεκμεταλλεύονται.

Τέλος, σύμφωνα με τον αυξανόμενο αριθμό υποστηρικτών σε όλο τον κόσμο, το σύστημα ενυδρειοπονίας βοηθά στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της συμβατικής ιχθυοκαλλιέργειας.