Ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ολύμπου.

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής τέθηκαν στο μικροσκόπιο μέσα από μια πολυθεματική εκδήλωση ευαισθητοποίησης– ενημέρωσης, σχετικά με την προστασία των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ολύμπου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σπαρμού Ολύμπου και διεξήχθη στην αίθουσα θεάτρου “Β. Φαρμάκης” με συμμετέχοντες μαθητές του Γυμνασίου Ελασσόνας και τίτλο: “ενημέρωση των Νέων σχετικά τη Βιοποικιλότητα, τα ΑΦΦ του Ολύμπου και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στον Όλυμπο και στον πλανήτη Γη”.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Δράσης 9 του Έργου με τίτλο “Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+”, με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας , του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας ΚΑΙ ΤΟΥ Διευθυντή , Ανδρέα Γκανάτσιου, της Διεύθυνσης του Γυμνασίου Ελασσόνας και του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,που είναι δικαιούχος και συντονιστής του Έργου Olympus+, με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας ο οποίος τόνισε την ευαισθησία και την ιδιαίτερη προσοχή της Δημοτικής Αρχής προς τη Νέα Γενιά, έτσι ώστε η εκπαίδευσή της να γίνεται σε όσο το δυνατό καλύτερο σχολικό περιβάλλον και παράλληλα να ενημερώνεται για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο, όπως είναι η προστασία της Βιοποικιλότητας και του πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή.

Επίσης, παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας, Δημήτρης Καρανίκας, Ιωάννης Δραγατσίκης και Κώστας Πασχόπουλος. Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση των μαθητών στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής, έγινε από την εκπρόσωπο της διεθνούς ακτιβιστικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνης των Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή, που παρουσίασε την Κλιματική Αλλαγή και εξήγησε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πως αυτό μπορεί να αναστραφεί.

Η Πρόεδρος του ΧΟΠΣ Σπαρμού Βίκυ Νίκου, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένη, για τη συμμετοχή των μαθητών , στους οποίους, μάλιστα , μοιράστηκαν ερωτηματολόγια , για να καταγραφεί η επίδραση της εκδήλωσης που αφορούσε τη Βιοποικιλότητα και την Κλιματική Αλλαγή. Σε όλους τους μαθητές μοιράστηκαν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου, προκειμένου να γνωρίσουν, αλλά και να γευτούν τα παιδιά, τα μοναδικά φυτά που φύονται στις πλαγιές του Ολύμπου και αποτελούν μια δυνατή παρακαταθήκη για το μέλλον της περιοχή, αλλά και έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου.


Ο Πρόεδρος του Δικτύου “Περραιβία”, Κώστας Σκριάπας δήλωσε: “Το Έργο Olympus+ έχει εγκριθεί προς υλοποίηση, σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ανάμεσα σε 105 προτάσεις και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου “Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021”, στο πλαίσιο του μέτρου: “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες”, στον άξονα: “Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος” και είναι διάρκειας 18 μηνών, από τις 1 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023.

Οι εταίροι του έργου είναι το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, που είναι ο δικαιούχος και συντονιστής του έργου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και ο ΧΟΠΣ Σπαρμού και αφορά τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Βιοποικιλότητα του Ολύμπου και ιδιαίτερα στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, αλλά και στο ίδιο το μυθικό βουνό.

Πηγή: ertnews.gr