Ενισχύεται το επιστημονικό «μέτωπο», με στόχο την εναρμονισμένη οικολογική επισήμανση

Αλλη μια χώρα της Ευρώπης αποφάσισε να συμπορευθεί με τη φιλόδοξη προσπάθεια του Foundation Earth, προκειμένου να αρθεί το κατακερματισμένο ευρωπαϊκό πεδίο στην οικολογική ετικέτα. Ο λόγος για την κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία θα συνεργαστεί με τον ανωτέρω ανεξάρτητο οργανισμό που εκδίδει προκαταρκτικές περιβαλλοντικές βαθμολογίες για τρόφιμα.

Στόχος να υλοποιηθεί ένα εναρμονισμένο πλαίσιο επισήμανσης, προκειμένου να αποφεύγεται κάθε πιθανή σύγχυση στους καταναλωτές εξαιτίας των ετερόκλητων ετικετών.

Πιο συγκεκριμένα, το Foundation Earth διόρισε στην επιστημονική του επιτροπή τον Vincent Colomb, συντονιστή του Έργου Οικολογικής Επισήμανσης στη κρατική Γαλλική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ADEME).

Εκείνος θα πλαισιώσει τον κορυφαίο Ολλανδό εμπειρογνώμονα Δρ. Koen Boon και τον επίσης περίβλεπτο Βρετανό επιστήμονα τροφίμων, καθηγητή Chris Elliott, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της συνεργασίας μεταξύ των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών –και κρατών– για την υποστήριξη της αποστολής που έχει θέσει το Foundation Earth, με στόχο την αποτελεσματική, εναρμονισμένη οικολογική επισήμανση.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός, η προσθήκη του Γάλλου συντονιστή συνιστά ένα «σημαντικό ορόσημο προς την εναρμόνιση της περιβαλλοντικής επισήμανσης των τροφίμων και των ποτών σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Παράλληλα με τον νέο διορισμό στην επιστημονική επιτροπή του Foundation Earth, η οποία ήδη περιλαμβάνει πολλούς ειδικούς σε θέματα βιωσιμότητας, οικολογικής σήμανσης και συμπεριφοράς των καταναλωτών, ο οργανισμός πρόκειται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα Έρευνας & Ανάπτυξης, με σκοπό να γεφυρώσει τα εναπομείναντα κενά μεταξύ της μεθόδου του και της μεθόδου που προωθείται από τη γαλλική κυβέρνηση.

Αυτό εικάζεται ότι θα είναι το επόμενο ουσιαστικό βήμα προς τη συμφωνία για ένα ενιαίο, εναρμονισμένο και βέλτιστο σύστημα περιβαλλοντικής σήμανσης για τρόφιμα και ποτά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η κίνηση προς την αληθινή εναρμόνιση θα επιτευχθεί αποτελεσματικότερα με συνένωση δυνάμεων και συνεργασία προς έναν κοινό στόχο», σημείωσε ο Chris Elliott καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Foundation Earth.

«Εξ ου και το Foundation Earth αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, ώστε να συντονιστεί με άλλες κορυφαίες πρωτοβουλίες οικολογικής σήμανσης σε όλη την Ευρώπη, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και τον συντονισμό σε ευρεία κλίμακα».