Αυτό το άρθρο είναι 41 μηνών

Ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας από το Ταμείο Ανάκαμψης

02/02/2021
2' διάβασμα
enischysi-tis-vasikis-kai-efarmosmenis-erevnas-apo-to-tameio-anakampsis-221506

Στο πλαίσιο της Άτυπης Τηλεδιάσκεψης Υπουργών Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας συζήτησε σήμερα με τους ομολόγους του για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για την Ευρώπη και τη χώρα μας το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» για την Έρευνα και Καινοτομία. Το πρόγραμμα, ύψους 95,5 δισ. €, εγκαινιάστηκε επίσημα σήμερα, καλύπτοντας την χρονική περίοδο 2021-2027 και δίνεται η δυνατότητα συνέργειας τόσο με το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και με το Ταμείο Ανάκαμψης  (πρόγραμμα “Next Generation Eu”).
 
Ο κ. Δήμας, παρουσίασε τις πτυχές του Ελληνικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσον αφορά τον χώρο της Έρευνας και της Καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα, αφορά σε παρεμβάσεις για δράσεις επιχειρηματικής καινοτομίας που έχουν λάβει «Σφραγίδα Αριστείας» (Seal of Excellence”) από τον Ορίζοντα Ευρώπη για την υποστήριξη της Βασικής αλλά και της Εφαρμοσμένης Έρευνας σε στοχευμένους τομείς. Επιπλέον, η χρηματοδότηση αυτή αποβλέπει στην ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών, την ενίσχυση επιχειρήσεων για δαπάνες Ε&Α με χαμηλή κερδοφορία ή ζημιογόνες χρήσεις και τη χρηματοδότηση σποράς (seed funding) για την επικύρωση της καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας (Proof of Concept).
 
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας δήλωσε:
 
«Αναμφίβολα, το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να αναβαθμιστεί η έρευνα και η καινοτομία και συνεπώς η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ άλλων: Την χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την χρηματοδότηση προτάσεων του ΟΡΙΖΟΝΤΑ με «Σφραγίδα Αριστείας», την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων και μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη. Τέλος, σχεδιάζουμε μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα».

ΓΡΑΦΕΙ: