Οι εννιά λόγοι που έσπασε η συμφωνία της ΚΑΠ

✱ Ποιες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα ✱ Στόχος για συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Aκαρπες αποδείχθηκαν οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών θεσμών για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και πλέον αναμένεται αγώνας δρόμου, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Οι υπουργοί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι ευρωβουλευτές δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή σε αρκετά πεδία ισχυρού αγροτικού ενδιαφέροντος, ενώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία καταλογίζεται και στον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο κλοιός στενεύει για τη συμφωνία προτού λήξει η θητεία της πορτογαλικής προεδρίας, έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος για τα Στρατηγικά Σχέδια των κρατών-μελών για την ΚΑΠ.

Όπως προκύπτει από διασταύρωση του ρεπορτάζ της «ΥΧ» με διεθνή μέσα και εσωτερικά έγγραφα της προεδρίας και άλλων θεσμών, οι σημαντικότερες αποκλίσεις παρατηρούνται στο πεδίο των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν το «καθαρό» ποσοστό των πόρων του Πυλώνα ΙΙ να ανέλθει στο 37%, τη στιγμή που το Συμβούλιο κατεβάζει τον πήχη στο 35%.

Σε ό,τι αφορά τον Πυλώνα Ι, στα της οριοθέτησης των ποσών που διατίθενται για τα οικολογικά προγράμματα, υπάρχει ταύτιση όσον αφορά το ποσοστό του 25% από τις άμεσες ενισχύσεις ετησίως, ωστόσο το Ευρωκοινοβούλιο δεν αποδέχεται το «κατώφλι» του 18% και ζητά τη σταδιακή αύξηση του αντίστοιχου ποσοστού από 22% το 2023 σε 23% το 2024. Οι εν λόγω εξελίξεις σηματοδοτούν τη δημιουργία νέων δυναμικών στο ευρωπαϊκό σκηνικό, με σημείο αναφοράς δύο κεντρικές αντιλήψεις: την περιβαλλοντική και την αγροτική βιωσιμότητα, οι οποίες βρίσκονται πλέον αντιμαχόμενες αντί να συμπορεύονται αρμονικά.

Εξίσου σημαντικές είναι οι διαφωνίες επί των ποσοστών των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπου το Συμβούλιο εισηγήθηκε το 13+2% για τα πρωτεϊνούχα, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο επέμεινε στο 10+2%. Κομβικής σημασίας είναι και το θέμα της εσωτερικής σύγκλισης, όπου το Συμβούλιο ζητά 85%, αλλά οι ευρωβουλευτές τη θέλουν πλήρη (100%) στο τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα αυτό βαραίνει τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στον οποίο εξαπολύουν βαριές κατηγορίες περί άγνοιας «σχετικά με την αγροτική πραγματικότητα της Ευρώπης», ενώ τονίζουν ότι η Κομισιόν πρέπει «να είναι ένας έντιμος ενδιάμεσος που θα διευκολύνει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών».

Οι βασικές διαφωνίες

Με αφορμή τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες (26-27/5), η «ΥΧ» απευθύνθηκε στον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα, ο οποίος σκιαγράφησε τις κυριότερες διαφορές μεταξύ των προτάσεων του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα σημεία απόκλισης παρουσιάζονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα: