Βουλγαρία: Έρευνα για παράνομη καύση αποβλήτων σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς

Βουλγαρία: Έρευνα για παράνομη καύση αποβλήτων σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς

Ελεύθερος αφέθηκε έπειτα από την προσωρινή κράτησή του που διήρκεσε 24 ώρες, ο διευθυντής του θερμοηλεκτρικού σταθμού Μπόμποφ Ντολ, Εμίλ Χρίστοφ, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).

Η Γενική Εισαγγελία της Βουλγαρίας έχει ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία για ένα θέμα το οποίο απασχολεί από την περασμένη εβδομάδα την επικαιρότητα και αφορά στην παράνομη καύση αποβλήτων στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς του Μπόμποφ Ντολ, του Σλίβεν και του Πέρνικ. Για το θέμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας Ιβάν Γκέσεφ, δειεξάγουν έρευνα.

Ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ και οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Μλάντεν Μαρίνοφ και Εμίλ Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα, δήλωσαν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Μπόμποφ Ντολ και στους γύρω οικισμούς προέρχεται από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό της περιοχής. Ο λόγος – σύμφωνα με τους ίδιους – είναι ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός καίει τα απόβλητα χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα φίλτρα.

Οι τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί ανήκουν στον επιχειρηματία Χρίστο Κοβάτσκι. Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι σε εξέλιξη είναι προδικαστική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα απόβλητα στον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Μπόμποφ Ντολ αναμειγνύονται με άνθρακα. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η άδεια για τη δοκιμή καύσης των αποβλήτων είχε λήξει και ότι τα απόβλητα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές RDF (σ.σ. στερεό απόβλητο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο σε λέβητες για την παραγωγή ατμού ή ηλεκτρικής ενέργειας) αποθηκεύονται σε κοντινό χώρο.

Η άδεια που είχε ο θερμοηλεκτρικός σταθμός μέχρι τον περασμένο Μάιο ήταν για πειραματική καύση. Αυτό ήταν επίσης το χρονικό όριο, εντός του οποίου ο ιδιοκτήτης ήταν υποχρεωμένος να ολοκληρώσει την επένδυσή του στην εγκατάσταση φίλτρων που απαιτούνταν για καύση μεικτού άνθρακα και RDF. Ωστόσο, η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ