Ένταξη νέων έργων στον στρατηγικό σχεδιασμό της Κωπαΐδας

Με σημείο αναφοράς την Κωπαΐδα, η 8η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας ανέλυσε τον σχεδιασμό των απαιτούμενων έργων, όπως αυτά δρομολογούνται το επόμενο διάστημα. Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε η ενημέρωση σχετικά με την οικονομική διαχείριση της λίμνης, αλλά και ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στελέχη της περιφέρειας, έχουν ολοκληρωθεί έργα αξίας περίπου 6 εκατ. ευρώ, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα 9 εκατ. ευρώ και στη διαδικασία δημοπράτησης ξεκινούν έργα αξίας 12 εκατ. ευρώ.

Για την ολοκλήρωση των έργων, αλλά και την ανάγκη ορθής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, μίλησαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους όμορους δήμους και κατέθεσαν προτάσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, αλλά και τον σχεδιασμό του κάθε δήμου ξεχωριστά.

Σύμφωνα με δήλωση του Φάνη Σπανού, περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, η οριστική λύση για τη λειτουργία της Κωπαΐδας είναι μία δύσκολη υπόθεση. «Χρειάζεται στιβαρή διαχείριση της καθημερινότητας και στρατηγικό σχεδιασμό για τα μεγάλα και αναγκαία έργα. Εμείς θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση, ώστε να γίνουμε ως περιφέρεια περισσότερο αποδοτική και αποτελεσματική».

Το πρόβλημα με τη διαχείριση της Κωπαΐδας ως προς τη χρήση του υδάτινου δυναμικού παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα. Οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν δύο σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο αφορά τη λειψυδρία σε κρίσιμες καλλιεργητικές περιόδους και το δεύτερο τις πλημμύρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις ή το λιώσιμο του χιονιού που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου.

«Όχι» στα φωτοβολταϊκά

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου συμμετείχε και ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς. Παρουσίασε προτάσεις αλλά και τα προβλήματα, όπως τα βιώνουν οι αγρότες καθημερινά στο κωπαΐδικό πεδίο.

Ζήτησε την άμεση λύση στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, με τη θεσμοθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού, μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο.

Επίσης, υποστήριξε την πρόταση για σχεδιασμό και εκσυγχρονισμό, καθώς και την αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων, μέσω του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2», για το οποίο η Κωπαΐδα είναι εκτός.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, προτάσεις διαχείρισης του νερού με την καλύτερη αξιοποίηση των αντλιοστασίων, όπως και με τη διευθέτηση του νερού λόγω των βροχοπτώσεων και, τέλος, ο σύλλογος ζήτησε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του πρώην οργανισμού Κωπαΐδας και των αναδασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.