Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας στον Ε65 στην Καρδίτσα (φωτός) – Στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα στη Θεσσαλία

Επεισοδιακή ήταν η έξοδος των θεσσαλών αγροτών στον αυτοκινητόδρομο, καθώς υπήρξε συμπλοκή των διαμαρτυρόμενων με τις αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθεια των παραγωγών να ανέβουν στην εθνική οδό. Η Αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση.

Τελικά λίγο αργότερα οι αγρότες κατάφεραν να ανέβουν πεζή στον αυτοκινητόδρομο αποκλείοντας την κυκλοφορία. Αυτήν την ώρα ξεκινούν να στήνουν τις αυτοσχέδιες παράγκες, οι οποίες θα τους φιλοξενήσουν για όσο διάστημα παραμείνουν στο δρόμο. Ανάλογη προσπάθεια να ανέβουν πεζή στον αυτοκινητόδρομο έκαναν και οι λαρισαίοι συνάδελφοι τους στον κόμβο Πλατυκάμπου, χωρίς να τα καταφέρουν, καθώς οι εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους απέτρεψαν. Αυτή την ώρα γίνεται γενική συνέλευση για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Δύο μπλόκα στήθηκαν στη Μαγνησία, ένα στο Ριζόμυλο όπου κυριαρχούν κυρίως οι πλημμυροπαθείς και το δεύτερο στον Αλμυρό, με τις δύο Συντονιστικές Επιτροπές να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Στον Ριζόμυλο αισθητή είναι η παρουσία και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια απουσίαζαν, ένδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, κυρίως με τις χαμηλές τιμές στο γάλα, αλλά και ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια.

Στα Τρίκαλα οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Ζάρκο και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους κ. Θωμόπουλο «αύριο και τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταφτάσουν στην περιοχή, ακόμη περισσότερα τρακτέρ».

Δηλώσεις

Η συμμετοχή των αγροτών από Καρδίτσα και Φάρσαλα είναι ικανοποιητική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστα Τζέλα « η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά και δείχνει την αποφασιστικότητα των αγροτών να διεκδικήσουν το δίκιο τους, την παραμονή τους στα χωριά και τα χωράφια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης απεύθυνε κάλεσμα σε όσους αγρότες δεν έβγαλαν τα τρακτέρ τους ακόμη, να το κάνουν τις επόμενες ημέρες, ώστε ενωμένοι και συντονισμένοι να πιέσουν την κυβέρνηση να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα τους.

Στη Λάρισα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης ανέφερε ότι «οι αγρότες επιδιώκουν να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο και να διακόψουν την κυκλοφορία, διότι μόνο έτσι θα ασχοληθούν τα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης με το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Οι πλημμύρες έφυγαν, το ίδιο και οι κάμερες, ωστόσο τα νερά και τα προβλήματα παραμένουν και κανείς δεν ασχολείται με μας» δήλωσε για να προσθέσει: Στη Γερμανία οι συνάδελφοί μας έφτασαν μέχρι την πύλη του Βραδυνβούργου. Εμείς θέλουμε να διαδηλώσουμε ειρηνικά. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και για την άρνησή της να συναντηθεί μαζί μας».

Ο Γ. Κουκούτσης υπενθυμίζει ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημα των πλημμυρόπληκτων από τα παρακάρλια να συναντηθούν με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών. Μετά από πολύχρονη εμπειρία στους αγώνες, γνωρίζουμε ότι η λύση θα δοθεί συνολικά από την κυβέρνηση. Θέλουμε να αποφύγουμε το μπαλάκι των ευθυνών από τον έναν υπουργό στον άλλον. Πρέπει το υπουργείο Υποδομών να μας πει τι προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων, γιατί πλησιάζει η έναρξη των εαρινών καλλιεργιών, η Πολιτική Προστασία- Κρατικής Αρωγής για την πορεία αποζημιώσεων για τις ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο και το Υπουργείο Οικονομικών από πού θα βρεθούνε τα χρήματα».

Η ώρα των τρακτέρ στη Θεσσαλία