Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη χώρα – Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αγρότες από Επανομή

Διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις μειωμένες επιδοτήσεις

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζητώντας τις αποζημιώσεις που -όπως καταγγέλλουν- δεν τους έχουν δοθεί ακόμα από την πολιτεία, τονίζοντας ότι η προκαταβολή που έχουν πάρει δε φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε σημερινή συνέντευξή του απαντά ότι έχουν δοθεί γενναίες προκαταβολές, ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρει ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο γραφείο του για να συζητήσουν.  

 Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι μέσα σε 18 ημέρες έχουν δώσει 17,5 εκατ. ευρώ στους 2.100 κτηνοτρόφους που δήλωσαν απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου, ενώ με τους αγρότες έγινε σε δύο φάσεις μεγαλύτερος αριθμός, δόθηκαν 106 εκατ. και 27 εκατ., σύνολο 160.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες δηλώνουν ότι η προκαταβολή δεν φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους γεωπόνους, ενώ ακόμα δεν έχουν αντικαταστήσει τον χαμένο εξοπλισμό τους και την ίδια ώρα βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι σε πέντε μήνες θα έχει δοθεί το σύνολο των αποζημιώσεων με τους αγρότες να αντιτείνουν πως θα είναι αργά τότε αντιτείνουν οι αγρότες.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης στον ΑΝΤ1 μέχρι 30 Ιουνίου είναι η ημερομηνία που δώσαμε και ανακοινώσαμε ότι θα εξοφληθούν οι πάντες.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους σε διάφορα σημεία της πόλης και μέσα στη μέρα αναμένεται να βγουν στους δρόμους. Συγκεκριμένα, οι διαμαρτυρίες αναμένεται να ξεκινήσουν από την Επανομή, τη Θέρμη, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών και έξω από το δημαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες από την Επανομή αναμένεται να κινηθούν προς τον κόμβο του αεροδρομίου “Μακεδονία“, με 30-40 τρακτέρ, με σκοπό να τον αποκλείσουν, χωρίς, ωστόσο, να έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, διεκδικώντας μία σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Αγρότες από τη Λητή βγήκαν με τα τρακτέρ τους περίπου στις 9:30 και κατευθύνθηκαν στον Λαγκαδά. Νωρίς το απόγευμα, σχεδιάζουν να τα παρατάξουν στο Δερβένι. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα παραλίμνια χωριά του Λαγκαδά και από τον βόρειο τομέα της περιοχής και το Ζαγκλιβέρι, θα προχωρήσουν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου του Λαγκαδά με τα τρακτέρ τους.

Στα Γιαννιτσά, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην πόλη. Θα επιδώσουν ψήφισμα και θα μείνουν εκεί έως τις 2 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στα γήπεδα και την είσοδο της πόλης.

Εξάλλου, κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα έξω από το δημαρχείο Χαλκηδόνας πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, και αντίστοιχα στη Νάουσα και στις Σέρρες, ενώ οι αγρότες της Ημαθίας βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1 σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα, χωρίς αποκλεισμό της κυκλοφορίας, πραγματοποιούν επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας

Σε κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα που στόχο έχουν να αναδειχθούν τα διαχρονικά προβλήματα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων και να βρεθούν λύσεις, ώστε να μην κλονιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, προχωρούν από σήμερα οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας. Διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι πρόθεσή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση να επιβαρύνουν την οδική κυκλοφορία για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα παραλίμνια χωριά του Λαγκαδά και από τον βόρειο τομέα της περιοχής και το Ζαγκλιβέρι, θα προχωρήσουν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου του Λαγκαδά με τα τρακτέρ τους, γεγονός που όμως δεν θα επηρεάσει την κυκλοφορία για τους πολίτες, αφού υπάρχουν άλλοι τρεις εναλλακτικοί δρόμοι μέσω των οποίων μπορούν να κινηθούν, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κώστας Χατζηπαραδείσης, υπεύθυνος επικοινωνίας του μπλόκου που έχει στηθεί στη διασταύρωση Σερρών-Κιλκίς στη Λιτή.

«Δεν βγαίνουμε στους δρόμους για να ζητήσουμε επιδοτήσεις και λεφτά», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι επιζητούν δίκαιες λύσεις στα διαχρονικά τους αιτήματα. Όπως διευκρίνισε στα αιτήματά τους πρώτο κατατάσσεται η πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση και ακολουθούν τα εξής: ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωϊκό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου, πανελλαδική ένταξη των καλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος και διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Ο κ. Χατζηπαραδείσης ανέφερε ότι με τη λήξη της κινητοποίησής τους στο κέντρο του Λαγκαδά, οι συμμετέχοντες σε αυτήν θα επιστρέψουν στη θέση τους, από όπου θα αναχωρήσουν το απόγευμα με προορισμό το Δερβένι, όπου θα παραταχθούν στον κόμβο του Αυχένα στον αυτοκινητόδρομο από τη δεξιά πλευρά των Λαγηνών στην έξοδο Θεσσαλονίκης. «Πρόθεσή μας δεν είναι να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του οδοστρώματος, αφού πραγματικά δε θέλουμε να επιβαρύνουμε την κυκλοφορία για τους πολίτες, που είναι ήδη αυξημένη λόγω των εργασιών του FlyOver και άλλων έργων υποδομής ευρύτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης», τόνισε.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αγρότες από Επανομή

Στο μεταξύ, επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Επανομή και κοντινές της περιοχές, αλλά και από τη Θέρμη, κατευθύνονται σήμερα προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου προτίθενται να σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους εκτός οδοστρώματος, αφού «στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες, αλλά να διατρανώσουμε τα προβλήματά μας με πρώτο το κόστος παραγωγής που χρόνια τώρα αυξάνει και λύσεις δεν δίνονται», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Μάρκος Μάρκου που καλλιεργεί 2.000 στρέμματα.

Στα αιτήματα των αγροτών που προέταξε ο ίδιος συμπεριλαμβάνονται η αναθεώρηση της «ανεφάρμοστης», όπως τη χαρακτήρισε, ΚΑΠ -ειδικά σε ό,τι αφορά το πρασίνισμα- και η επιτακτική ανάγκη έντασης των ελέγχων.

Εξάλλου, κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα έξω από το δημαρχείο Χαλκηδόνας πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, και αντίστοιχα στη Νάουσα και στις Σέρρες, ενώ οι αγρότες της Ημαθίας βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1 σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Σέρρες: Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Σέρρες πραγματοποιώντας δυναμική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Αγρότες με τα τρακτέρ τους, περισσότερα από 500 στον αριθμό, (κάτι πρωτόγνωρο που θύμισε τον αγώνα των αγροτών στον Προμαχώνα), και κτηνοτρόφοι από όλο το Νομό έφτασαν με τα τρακτέρ τους στις 11:00 π.μ. στην πόλη των Σερρών, με προορισμό το διοικητήριο προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην αύξηση του κόστους παραγωγής και της μείωσης του εισοδήματος τους.

Οι αγρότες άφησαν τα τρακτέρ τους μπροστά από το κτίριο της Π.Ε. Σερρών ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι παρατεταγμένα κατά μήκος της οδού Μεραρχίας δεξιά και αριστερά του δρόμου που έφταναν μέχρι το Σιδηροδρομικό σταθμό εξω από την πολη. Τα τρακτέρ θα παραμείνουν εκεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σέρρες: Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών και του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, που -όπως λένε- «είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, το αγροτικό πετρέλαιο, το κόστος γης με μεγάλα ενοίκια, ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ». Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την κατάργηση της πράσινης ενίσχυσης, τα εισοδήματα από τις επιδοτήσεις που εισπράξαν έως σήμερα, είναι μειωμένα κατά μέσο όρο περισσότερο από 40% σε σχέση με το περασμένο έτος και δεν γνωρίζουν το πότε και πόσα ακόμα ποσά έχουν να εισπράξουν.

Τη στήριξη τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν με την παρουσία τους μπροστά από το διοικητήριο εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο Σερρών, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών, του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κι άλλων φορέων και συλλόγων οι οποίοι, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών και οι Δήμαρχοι Σερρών, Νέας Ζίχνης και Εμμανουήλ Παπά απηύθυναν χαιρετισμό υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια.

Σέρρες: Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας

Στο σημείο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ από χθες το βράδυ η Αστυνομία είχε φροντίσει με την τοποθέτηση κώνων να υπάρχει ελεύθερος χώρος δεξιά και αριστερά της οδού Μεραρχίας για τα τρακτέρ των αγροτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr