Έντονο το ενδιαφέρον παραγωγών της επαρχίας Φαρσάλων για τα όσπρια

Η δυναμική παρέμβαση του Συνεταιρισμού «Ο Ενιπέας»

Υψηλές προσδοκίες διαμορφώνονται στα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ενόψει της φετινής σεζόν στα όσπρια, καθώς η πρόθεση σποράς που εκδηλώθηκε, σε πρόσφατο κάλεσμα της διοίκησης, είναι υψηλή σε ρεβίθια, φασόλια και φακές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού, Νίκο Γούσιο, «30 παραγωγοί οσπρίων, μέλη του συνεταιρισμού, αναμένεται να καλλιεργήσουν φέτος 600 στρέμματα ρεβίθι, από 300 στρέμματα μοιρασμένα στις ποικιλίες ‘‘Αμοργός’’ και ‘‘Μακαρένα’’, αυξημένα σε σχέση με την περσινή σεζόν, όταν καλλιεργήθηκαν 500 στρ. συνολικά.

Η ποικιλία ‘‘Αμοργός’’ φέτος έχει κερδίσει περισσότερα στρέμματα, καθώς θεωρείται πιο φιλική στο περιβάλλον και απαιτεί λιγότερα καλλιεργητικά έξοδα. Στο φασόλι, τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν ανέρχονται σε 100 (ποικιλία Όρτον), ενώ πέρυσι σπάρθηκαν 70-80 στρέμματα. Αυξημένα είναι τα στρέμματα και στη φακή, η οποία σπάρθηκε τον Νοέμβριο και αναμένεται να αλωνιστεί τον Απρίλιο».

 

Οι τιμές

Σχετικά με τις τιμές, πρόθεση της διοίκησης είναι να δώσει αυξημένα τιμολόγια σε σχέση με πέρυσι, αναλογιζόμενη και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Νίκο Γούσιο, «θέλουμε να στηρίξουμε τους αγρότες και, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εφόσον το εμπόριο των οσπρίων πάει καλά, θα δώσουμε έξτρα μπόνους».

Να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία με τους παραγωγούς και υπογράφει συμβάσεις μαζί τους με προκαθορισμένες τιμές. Πέρυσι, οι τιμές που καρπώθηκαν οι παραγωγοί, βάσει συμβάσεων, ήταν 1 ευρώ η φακή, 1,60 το φασόλι, 1,30 το ρεβίθι (Μακαρένα) και 80 λεπτά η «Αμοργός».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός συνεργάζεται και με παραγωγούς οσπρίων, μη μέλη του, από τους οποίους πέρυσι προμηθεύτηκε περίπου 30 τόνους οσπρίων. Διαθέτει τα προϊόντα του στο πρακτορείο τροφίμων στην έδρα του στο Ευύδριο, αλλά και στη χονδρική σε ορισμένα delicatessen με την ετικέτα «όσπρια Φαρσάλων» σε συσκευασίες (τσουβάλι) ενός και μισού κιλού.

Υψηλές είναι και οι προσδοκίες των διοικούντων του συνεταιρισμού στον τομέα του εμπορίου, οι οποίοι με προσεκτικά βήματα προσπαθούν να κερδίσουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ο κ. Γούσιος δηλώνει στην «ΥΧ» πως «αναζητούμε εξωτερικούς συνεργάτες για την προώθηση των προϊόντων μας και σε παντοπωλεία, ενώ το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουμε και ιστοσελίδα για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Πολύ σύντομα θα βγάλουμε στην αγορά και διάφορα παράγωγα οσπρίων που θα παραχθούν μέσω καινοτόμων δράσεων».