Έως τον Ιούνιο του 2020 η παρουσίαση του μοντέλου συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη γεωργική ασφάλιση

Στην έναρξη του διαλόγου με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στον χώρο της γεωργικής ασφάλισης, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, με θέμα: «ΕΛΓΑ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Ο κ. Βορίδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει αύριο Παρασκευή 20/12 συνάντηση με ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, είπε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικής προεκλογικής δέσμευσής της, η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάλογο με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από γαλλικές και γερμανικές εταιρείες του χώρου.

«Η βασική ιδέα είναι να υπάρξει ένα μοντέλο συνεργασίας (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα), το οποίο έχω ζητήσει χρόνο για να σας το παρουσιάσω, έως τον Ιούνιο του 2020, αφού έχουν καταλήξει οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες» είπε ο κ. Βορίδης. Αναφερόμενος μάλιστα στην κατάσταση του δημόσιου φορέα γεωργικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ) είπε ότι είναι ελλειμματικός και με τους ρυθμούς κάλυψης ζημιών, σε 1,5 με 2 χρόνια, δεν θα είχε να δώσει αποζημιώσεις. 

«Αντί να κάνετε ανακοινώσεις ότι βρίσκεστε σε επαφές με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, να δείτε πρώτα τις λειτουργίες του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα, του ΕΛΓΑ, και να επιλύσετε τα όποια προβλήματα υπάρχουν» είπε η κ. Τζάκρη. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο επίπεδο των ασφαλίστρων, μόνο το 1% της παραγωγής καλύπτουν οι ιδιώτες. Τώρα τι άλλαξε και θα καλύψουν το 100%; Ποιους κινδύνους θα καλύψουν και με ποια ασφάλιστρα; Θα βάλετε στους αγρότες πρόσθετα ασφάλιστρα; ρώτησε η κ. Τζάκρη απευθυνόμενη στον κ. Βορίδη.

Απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η λύση στην προοπτική του ΕΛΓΑ, δεν είναι να αυξήσει τα ασφάλιστρα στους αγρότες ή να αφαιρέσει ζημιές που καλύπτει. «Θέλω να φτιάξω ένα μείγμα, με το οποίο η σχέση ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Βορίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ