Ανησυχία για παράταση ρωσικού εμπάργκο στα φρούτα

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας για επιπλέον έξι μήνες έως τις 31 Ιανουαρίου 2022», αναφέρει ανακοίνωση του Incofruit Hellas. 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο: «αυτή η απόφαση θα οδηγήσει αναμφίβολα σε ρωσικά αντίποινα με τη μορφή παράτασης του εμπάργκο που επέβαλε ο Πούτιν τον Αύγουστο του 2014, το οποίο έχει ήδη παραταθεί αρκετές φορές. Ως αποτέλεσμα αυτού του εμπορικού αποκλεισμού, η εξαγωγή ορισμένων τροφίμων στη Ρωσία έχει σταματήσει εντελώς. 

Ο μηδενισμός της εξαγωγής ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία έχει κοστίσει στον τομέα αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία επτά χρόνια.

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 16.7.2021 

Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Incofruit:«συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων και μέχρι σήμερα (1/5-16/7) ανέρχονται : α) των κερασιών σε 31.225 τ -7,6% μειωμένες έναντι πέρυσι ,β) των βερικόκων σε 11.970 τόνους -35,1% , γ) των ροδακίνων 16.040 τόνους  -66,7%.

Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού. 

Η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίζεται με αυξημένους έναντι πέρυσι (ρυθμούς +5,9%  189.739 τόνους), παρά την χαμηλή ζήτηση, με τους κυριότερους προορισμούς  Ιταλία , Ρουμανία & Πολωνία. Επίσης και τα πεπόνια καταγράφουν αυξημένους όγκους εξαγωγών+23,4% (1/1-16/7/2021) 6.447 τόνοι έναντι 5.226 την αντίστοιχη περσυνή περίοδο

Οι τιμές των πυρηνόκαρπων έχουν διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι με τον καιρό στις χώρες προορισμού να είναι άστατος με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και με βροχές και πλημύρες Οι χαμηλές τιμές άλλων καλοκαιρινών φρούτων όπως το καρπούζι έχουν ωθήσει τις τιμές και για τα πυρηνόκαρπα παρά την μειωμένη ευρωπαϊκή τους παραγωγή.

Ξεκίνησε η εξαγωγή επιτρ.σταφυλιών μετά και το πέρας των αιγυπτιακών με τις τιμές να έχουν διαμορφωθεί στα ίδια με πέρσι χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Eίναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι η ζήτηση τις επόμενες εβδομάδες, προς το παρόν είναι σχετικά σταθερά. Η Horega δεν λειτουργεί ακόμα με πλήρη ταχύτητα. Kαλός καιρός προβλέπεται αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παρατηρηθείσα έλλειψη μεταφορικών μέσων βελτιώθηκε πλην όμως το μεταφορικό κόστος είναι αυξημένο αναζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο λύση στην παρατηρούμενη έλλειψη οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων».