Αυτό το άρθρο είναι 50 μηνών

Έως και το μισό εργατικό δυναμικό στις μονάδες κρέατος της Ιρλανδίας έχει επηρεαστεί από τον κορωνοϊό

Έντονος προβληματισμός για τα ελλιπή κρατικά αντανακλαστικά στο πρόβλημα
24/05/2020
2' διάβασμα
eos-kai-to-miso-ergatiko-dynamiko-stis-monades-kreatos-tis-irlandias-echei-epireastei-apo-ton-koronoio-198272

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει επηρεάσει έως και το ήμισυ του εργατικού δυναμικού σε ορισμένες μονάδες επεξεργασίας κρέατος στην Ιρλανδία, τη στιγμή που τα ελλιπή κρατικά αντανακλαστικά εντείνουν την ανησυχία. Ο προβληματισμός έχει ήδη βρει εκφραστές στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, με τον ανεξάρτητο βουλευτή Denis Naughten να θέτει ερωτήματα σχετικά με τις κωλυσιεργίες στα τεστ του ιού και την αδυναμία καθοδήγησης των εργαζομένων σε αυτοαπομόνωση εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στις εγχώριες μονάδες επεξεργασίας κρέατος, το οποίο δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, μια και αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που δυστυχώς έχει παρουσιαστεί και εδώ. Αυτό θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που εφαρμόζονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις», δήλωσε ο κ. Naughten.

Ο Ιρλανδός βουλευτής αναρωτήθηκε γιατί χρειάστηκαν «έως και δύο εβδομάδες» για να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ σε μερικούς εκ των εργαζομένων σε τέτοια εργοστάσια και γιατί δεν δόθηκε εντολή στο προσωπικό να απομονωθεί, ενώ περίμενε να λάβει τα αποτελέσματα των εξετάσεων. «Αντ’ αυτού [οι εργαζόμενοι] επέστρεψαν στην εργασία τους την επόμενη μέρα, σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος, όπου οι γιατροί ανησυχούσαν τόσο για την κλίμακα της μόλυνσης ώστε να ζητήσουν τη διεξαγωγή τεστ για κάθε εργαζόμενο». «Θα ήταν πιο λογικό να σταματήσει η παραγωγή και να τεθούν σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου εν αναμονή των αποτελεσμάτων», τόνισε ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Φιάνα Φέιλ, Micheal Martin.

Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτή την κριτική, η ιρλανδική κυβέρνηση ίδρυσε μια εθνική ομάδα ελέγχου της πανδημίας, η οποία θα επιβλέπει και θα συντονίζει την προσέγγιση για τις εργοστασιακές μονάδες. «Ως μέρος της έκθεσής της, θα εκδίδει έγγραφα καθοδήγησης σε όλες τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος», ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας Simon Harris.

«Αυτό που φαίνεται πως έχει συμβεί είναι ότι ορισμένοι εργοδότες μονάδων κρέατος δεν πήραν στα σοβαρά τον κορωνοϊό», αναφέρει ο Gerry McCormack, στέλεχος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ιρλανδίας SIPTU, δίνοντας μια διαφορετική πτυχή.

«Θα ήταν πιο λογικό να σταματήσει η παραγωγή και να τεθούν σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου εν αναμονή των αποτελεσμάτων»