Οι επαγγελματίες του παγκόσμιου αμπελοοινικού τομέα προβλέπουν άμεσες συνέπειες στις επιχειρήσεις τους λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι επαγγελματίες του παγκόσμιου αμπελοοινικού τομέα προβλέπουν άμεσες συνέπειες στις επιχειρήσεις τους λόγω κλιματικής αλλαγής
-Διαφήμιση-

Ενώ οι δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στην Αυστραλία και πρόσφατα στην Καλιφόρνια, οι διοργανωτές της Prowein * παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης για την κλιματική αλλαγή. Ένα βαρόμετρο που παρουσιάζεται ως το πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα σε αυτό το θέμα. Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ.

Τα μικρότερα αγροκτήματα επηρεάζονται περισσότερο

“Η ιστορία χαρακτηρίζεται από πέντε μεγάλες καταστροφές και ετοιμαζόμαστε για την έκτη”, επισήμανε, χωρίς περιθώρια αμφιβολίας, ο καθηγητής Dr. Hannes Schultz, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Geisenheim και διευθυντής της ομάδας περιβάλλοντος στον OIV, στο προοίμιο κατά την παρουσίαση της έρευνας την περασμένη Παρασκευή στο Geisenheim. Επιχορηγούμενη και σε συνεργασία με την Prowein, πραγματοποιήθηκε έρευνα online τον Ιούνιο του 2019 με περισσότερους από 1.700 επαγγελματίες σε 45 χώρες.

Στόχος: να μετρηθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό κλάδο τα τελευταία πέντε χρόνια και να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία αναμένει τις συνέπειες αυτής της αλλαγής την επόμενη δεκαετία. Συμπεριλαμβανομένων των χωρών παραγωγής Ευρώπης και του Νέου Κόσμου, η έρευνα ενσωμάτωσε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας. Από τις απαντήσεις προκύπτει σαφώς ότι οι μικροί παραγωγοί και, σε μικρότερο βαθμό, οι συνεταιρισμοί – που δεν μπορούν να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο – θα επηρεαστούν πιο άμεσα και σκληρά. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα έχουν λιγότερες συνέπειες.

Έτσι, ενώ το 92% των μικρών οινοποιείων ισχυρίζονται ότι έχουν παρατηρήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δραστηριότητά τους κατά την τελευταία πενταετία, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 58% στον υπόλοιπο τομέα. Η ετερογένεια από την άποψη των σημερινών επιπτώσεων εξηγεί πιθανώς γιατί μόνο το 50% των φορέων του κλάδου αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή ως σημαντική απειλή για την επιχείρησή τους, έναντι 61% στις πολιτικές υγείας και 55% στην οικονομική επιβράδυνση. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εμπορικοί πόλεμοι αποτελούν απειλή και πρόκληση για το 40% των ερωτηθέντων. Η πιθανότητα η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει την επιχείρησή τους στο μέλλον αναμένεται από το 73% των ερωτηθέντων επαγγελματιών.

Περισσότερη μεταβλητότητα

Περισσότεροι από τους μισούς παραγωγούς σταφυλιών και οινοπαραγωγούς έχουν δει τις αποδόσεις τους να πέφτουν τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, μεγαλύτερης μεταβλητότητας της απόδοσης και λειψυδρίας. Ως αποτέλεσμα, τα μισά από τα οινοποιεία – τόσο μεγάλα όσο και μικρά – πιστεύουν ότι οι τιμές των σταφυλιών και του κρασιού χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταβλητότητα, αν και οι χειρότερες επιπτώσεις έχουν μέχρι στιγμής μετριαστεί από τις αλλαγές στις γεωργικές και οινολογικές πρακτικές.

Παρόλα αυτά, ένας στους δύο συνεταιρισμούς ή οι οινοπαραγωγοί / εμφιαλωτές, αναμένουν μείωση της κερδοφορίας λόγω των κλιματικών αλλαγών κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο. Από την πλευρά τους, οι εξαγωγείς ανταποκρίθηκαν στις διακυμάνσεις ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την παραγωγή (44%) ή με την αλλαγή προμηθευτών (48%).

Χρηματοδότηση για τις επιπτώσεις

Οι παραγωγοί όντας ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν αναμένουν ότι η έκθεση αυτή θα επιδεινωθεί σημαντικά κατά την επόμενη δεκαετία. Από την άλλη πλευρά, προβλέπουν αύξηση των απαιτήσεων για φυτοϋγειονομικά προϊόντα και μεγαλύτερη χρήση των ποικιλιών αμπέλου που είναι περισσότερο προσαρμοσμένες στις νέες κλιματικές συνθήκες. Ένας στους τρεις λέει ότι θα πρέπει να στραφούν σε αυτές τις ποικιλίες σταφυλιών μέχρι το 2030. “Η δυσκολία για τους παραγωγούς είναι ότι πρέπει όχι μόνο να διατηρήσουν το σημερινό προφίλ των παραγόμενων οίνων, αλλά και να στραφούν προς τα ελαφρύτερα και πιο δροσερά κρασιά που αναζητούν οι καταναλωτές σε ένα θερμότερο κλίμα “, δήλωσε ο Dr. Simone Loose από το Πανεπιστήμιο Geisenheim, επισημαίνοντας την ικανότητα άλλων ποτών να καλύψουν αυτό το είδος ζήτησης. “Ορισμένα στυλ κρασιού έχουν ήδη εγκαταλειφθεί στα ράφια”.

Δεδομένου ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής συνεχώς εξελίσσεται, ο κλάδος θα αναγκαστεί να αλλάξει τις μεθόδους εργασίας, τους κανονισμούς και να επιβαρύνει τους καταναλωτές με μέρος των πρόσθετων δαπανών. “Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι καταναλωτές θα δεχθούν αυξήσεις των τιμών στο μέλλον, διότι το διαθέσιμο εισόδημά τους δεν θα έχει αναγκαστικά αυξηθεί”, αναφέρει ο Δρ Loose. Από την πλευρά της παραγωγής, οι προσαρμογές στην αλλαγή του κλίματος και οι βελτιώσεις όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη, θα απαιτήσουν πρόσθετους οικονομικούς πόρους: «Μόνο όσοι έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα επιτύχουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει ο Δρ Loose.

* Η αλλαγή του κλίματος θα βρίσκεται στο επίκεντρο των τάσεων θα συζητήθούν στην επόμενη έκθεση της Prowein που έχει προγραμματιστεί για τις 15-17 Μαρτίου 2020

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ