Σε επαγρύπνηση ο Έβρος για το λεπιδόπτερο loxostege sticticalis

Επίσκεψη εντομολόγων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

Όλες τις καλλιέργειες πλήττει το νέο λεπιδόπτερο loxostege sticticalis, που έκανε επέλαση στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στην περιοχή του Τυχερού. Το έντομο ξεκίνησε από τη μηδική και μεταφέρθηκε σε ηλίανθο, βαμβάκι και κηπευτικά. Χαρακτηριστικό του είναι η γρήγορη εξάπλωση, για αυτό οι παραγωγοί οφείλουν να επαγρυπνούν.

Για το εντονότατο πρόβλημα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου επίσκεψη των εντομολόγων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Δημήτρη Παπαχρήστου και Παναγιώτη Μυλωνά, σε καλλιέργειες που έχουν προσβληθεί. Στην περιοδεία του κλιμακίου συμμετείχαν στελέχη της ΔΑΟΚ Έβρου και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Βασίλης Δελησταμάτης.

Διαπιστώθηκε ότι ξεκίνησε η μεταμόρφωση της προνύμφης σε νύμφη (pupa), ώστε να εμφανιστεί η επόμενη γενιά. Επίσης, παρατηρήθηκαν και ωφέλιμα αρπακτικά έντομα, εχθροί των προνυμφών. Τα στελέχη της ΔΑΟΚ δηλώνουν ότι παραμένουν σε επαγρύπνηση και βέβαια ανησυχούν για την επόμενη γενιά του εντόμου.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Βαγγέλης Δέδογλου, δήλωσε πως πρόκειται για μεταναστατευτικό είδος που έχει έρθει από βόρειες χώρες και συνιστά στους παραγωγούς να συμβουλεύονται τους ειδικούς για τις όποιες παρεμβάσεις και να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης των ετικετών των σκευασμάτων.

Βέβαια, αναφέρει πως είναι χρήσιμο να επικοινωνούν με τη ΔΑΟΚ, ώστε να γίνεται καταγραφή και να λαμβάνουν επιστημονικές οδηγίες. Τονίζει ότι δεν πρέπει οι αγρότες να εφησυχάζουν. «Οι έλεγχοι πρέπει να είναι διαρκείς και ενδελεχείς, γιατί η ανάπτυξη του εντόμου δεν είναι στο ίδιο στάδιο σε όλες τις περιοχές του Έβρου», καταλήγει.