Επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα η παραγωγή λεμονιών της Ισπανίας

Μείωση της τάξης του 14% κατά μέσο όρο σε όλες τις ποικιλίες εκτιμά η Διεπαγγελματική Οργάνωση για Λεμόνια και Γκρέιπφρουτ AILIMPO πως θα σημειώσει η παραγωγή λεμονιών της Ισπανίας για τη σεζόν 2019/2020.

Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, σε ό,τι αφορά τη νέα συγκομιδή, τα ισπανικά λεμόνια υπολογίζονται συνολικά σε 1,1 εκατ. τόνους, ποσότητα που θα την επαναφέρει στα κανονικά της επίπεδα, μετά από τα επίπεδα ρεκόρ της περσινής παραγωγής που οδήγησε σε αδιέξοδο τους παραγωγούς της χώρας, καθώς αντιμετώπισαν δυσκολίες απορρόφησης από την αγορά και πολύ χαμηλές τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται πως η επιβεβαίωση των πρώτων εκτιμήσεων θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και συγκεκριμένα από τη διαθεσιμότητα νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και από τις φθινοπωρινές βρoχοπτώσεις.

«Οι ποσότητες αυτές θα επιτρέψουν στην Ισπανία να εδραιώσει τη θέση της ως κυρίαρχης εξαγωγικής χώρας στο φρέσκο λεμόνι και ως δεύτερου μεγαλύτερου μεταποιητή στον χυμό λεμονιού, σε αιθέρια έλαια και αφυδατωμένη φλούδα», αναφέρει η διεπαγγελματική οργάνωση.

Το ποσοστό της μείωσης είναι δυσανάλογο για τις δύο κυρίαρχες ποικιλίες, Fino και Verna, και προσδιορίζεται σε 8% και 29% αντίστοιχα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Fino, η AILIMPO, συνυπολογίζοντας τις φυτεύσεις των τελευταίων χρόνων που μπαίνουν σταδιακά στην παραγωγή και τα μεγέθη των καρπών, όπως φαίνονται σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, τοποθετεί τη φετινή παραγωγή στους 845.000 τόνους, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αρκετό νερό.

Για τη Verna, προβλέπει πως η παραγωγή θα διαμορφωθεί στους 260.000 τόνους. Η διεπαγγελματική επισημαίνει πως αναμένει μια καλή και δίκαιη ισορροπία στις τιμές σε όλη την αλυσίδα, με τέτοιον τρόπο ώστε η φετινή εμπορία για το ισπανικό λεμόνι να έχει ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά απέναντι στην επιθετική προσφορά από ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.