Επανήλθε η λειτουργία στο σύστημα OΣΔΕ

Σε πλήρη λειτουργία το σύστηµα για την υποβολή των διοικητικών πράξεων µετά από τις ενέργειες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Τέλος μπήκε στη δεκαήμερη διακοπή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δόθηκε η λύση κατόπιν συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και του Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης.

Έτσι, και μετά από ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων, το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, έδωσε έγγραφη διαβεβαίωση στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ότι η πιστοποίησή της εκτείνεται έως και τη 15/2/2022 για την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών ενεργειών, που αφορούν μόνο το έτος υποβολής του 2021. Η εξέλιξη αυτή ξεμπλοκάρει το σύστημα, ώστε να συνεχιστεί η υποβολή των διοικητικών πράξεων.

Η ανακοίνωση της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Για τη θετική αυτή εξέλιξη, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Φορέας Συντονισμού: «Ως Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης για οκτώ συναπτά έτη, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πορεύεται με προσήλωση στη νομιμότητα και με απόλυτη προτεραιότητα στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των αγροτών από το δίκτυο των συνεργατών – ΚΥΔ σε όλη τη χώρα. Με το ξεκίνημα του νέου έτους, ευλόγως ετέθη θέμα για το αν το σύνολο του πλαισίου υποβοήθησης ΟΣΔΕ παρέμενε σε ισχύ, καθώς η παράταση της πιστοποίησης που δόθηκε πέρυσι από τον υπουργό αφορούσε την υποβολή των δηλώσεων για το έτος 2021.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, όπως είχε υποχρέωση, απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνοντάς τον για τη λήξη της πιστοποίησής της και ζητώντας του να προβεί στις όποιες ενέργειες απαιτούνται, δεδομένων των αναγκών εξυπηρέτησης των αγροτών για την υποβολή διοικητικών πράξεων διαμέσου των ΚΥΔ.

Μετά από την ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων, λάβαμε έγγραφη διαβεβαίωση από τον υπουργό, κ. Λιβανό, ότι η πιστοποίησή μας εκτείνεται έως και τη 15/2/2022 για την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών ενεργειών που αφορούν μόνο το έτος υποβολής του 2021.

Με δεδομένη πλέον τη διασφάλιση της νομιμότητας, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θέτει άμεσα σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των υπηρεσιών της, σύμφωνα με τον ρόλο της ως Φορέα Συντονισμού, ώστε να μη χαθεί πλέον άλλος χρόνος έως την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Φεβρουαρίου».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της 4ης Ιανουαρίου 2022 το πληροφοριακό σύστημα «έπεσε», καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2021 έληξε η πιστοποίηση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης, καθώς και των ΚΥΔ, για την υποβοήθηση των αγροτών σχετικά με τη συμπλήρωση και την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ.

Για περίπου δέκα ημέρες, λοιπόν, τα ΚΥΔ δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα και δεν μπορούσαν να προβούν σε καμία πράξη που αφορά την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2021 των αγροτών.

Η υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 391/105604/2021, σε συνδυασμό με τις προσκλήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, απαγόρευε στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ να συνδράμει τα ΚΥΔ στις αλλαγές των οριστικών Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης, μετά τη λήξη της ημερομηνίας εκπρόθεσμης υποβολής τους. Μάλιστα, σε άλλο σημείο αναφέρεται ρητά ότι «έως το τέλος του ημερολογιακού έτους θα είναι σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις των ΚΥΔ».

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2003, οι φορείς υποβοήθησης των παραγωγών στη συμπλήρωση των δηλώσεών τους στα καθεστώτα εντός ΟΣΔΕ πιστοποιούνται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και φέτος λοιπόν, αφού δεν είχαν γίνει εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ χρειάστηκε να λάβει έγγραφη διαβεβαίωση από τον υπουργό για την επέκταση της πιστοποίησης.