Η επέκταση του εμπορίου κρέατος συνετέλεσε στην απότομη αύξηση των ασθενειών που συνδέονται με την κακή διατροφή

Στο top-10 των αποδιδόμενων θανάτων η Ελλάδα

Η παγκόσμια άνοδος του εμπορίου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την τελευταία τριακονταετία συνδέεται με την απότομη αύξηση των προβλημάτων υγείας, που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής και της Ωκεανίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παγκόσμιο εμπόριο κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 148% από το 1993-1995 έως το 2016-2018. Αυτή η τάση αποδίδεται στη συνεχή αστικοποίηση και στην αύξηση των εισοδημάτων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, κάτι που οδήγησε σε αυξημένη καταναλωτική ζήτηση και εκθετική άνοδο του παγκόσμιου εμπορίου των εν λόγω προϊόντων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι θάνατοι που αποδίδονται στην κακή διατροφή και στα ποσοστά των σταθμισμένων λόγω αναπηρίας ετών ζωής (DALY – μια μέτρηση των συνολικών ετών ζωής που χάνονται λόγω πρόωρης θνητότητας και αναπηρίας), που σχετίζονται με το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος, αυξήθηκαν στα 3/4 των 154 χωρών μεταξύ 1993-1995 και 2016-2018.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η παγκόσμια άνοδος της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ευθυγραμμισμένη με τις αυξήσεις στο εμπόριο, αντιπροσώπευσαν 10.898 αποδιδόμενους θανάτους το 2016-2018, μια αύξηση σχεδόν 75% σε σύγκριση με τα στοιχεία της περιόδου 1993-1995.

Μεταξύ 1993-1995 και 2016-2018, το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος συνετέλεσε σε αύξηση των αποδιδόμενων θανάτων και των ποσοστών DALY στις αναπτυγμένες χώρες κατά 55% και 71% αντίστοιχα. Πολύ πιο σοβαρή ήταν η κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες, με 137% και 140%, αντίστοιχα.

Την περίοδο 2016-2018, οι δέκα χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που αποδίδονται στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος ήταν η Ολλανδία, οι Μπαχάμες, η Τόνγκα, η Δανία, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, οι Σεϋχέλλες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη και η Κροατία, ενώ στη δέκατη θέση της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα. Το εμπόριο κρέατος σε αυτές τις χώρες αντιπροσώπευε περισσότερο από το 7% των θανάτων που αποδίδονται σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.