Επεκτάθηκε το παγκόσμιο εμπόριο οίνου το 2019

Μειώσεις σε πολλά επίπεδα στον τομέα της οινοποίησης λόγω κορωνοϊού εκτιμά ο OIV

Ριζικές αλλαγές ή μεταβολές στα κανάλια διανομής έφερε η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχουν τα κράτη-μέλη, υποστήριξε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), κατά την πρόσφατη ενημέρωση που πραγματοποίησε στο Παρίσι για την κατάσταση στον τομέα, επισημαίνοντας ότι ακόμη τα δεδομένα δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το μέλλον.

«Ως προς το συνολικό ισοζύγιο αναμένεται μείωση της κατανάλωσης και των μέσων τιμών και κατά συνέπεια της συνολικής αξίας των πωλήσεων, του κύκλου εργασιών, των περιθωρίων και τελικά των κερδών των οινοποιείων» εκτιμά ο OIV. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, επισημαίνει ότι «οι οικονομίες σε ύφεση δεν είναι υποσχόμενες για ανάπτυξη της αγοράς», δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση έχουν πληγεί περισσότερο.

«Οι εμπορικές ροές μπορεί να ανακάμψουν μαζί με την οικονομία, ωστόσο θα μπορούσαν να υποστούν και κάποιες μόνιμες αλλαγές» υποστηρίζει.

Πώς διαμορφώθηκε η παγκόσμια παραγωγή το 2019

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου του 2019, εξαιρουμένων των χυμών και μούστων, σημείωσε απότομη πτώση κατά 11,5% σε σύγκριση με το 2018, στα περίπου 260 εκατ. εκατόλιτρα, σύμφωνα με τον OIV.

Εντός ΕΕ, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, που παρήγαγαν το 48% της παγκόσμιας παραγωγής, κατέγραψαν απότομη μείωση από το 2018, ενώ μειώσεις σημείωσαν και οι Γερμανία (-12%), Ρουμανία (-4%), Αυστρία (-10%), Ουγγαρία (-34%) και Ελλάδα (-8%), με μόνη ευρωπαϊκή χώρα που σημείωσε αύξηση κατά 10% την Πορτογαλία.

Αύξηση παραγωγής κατά 7% και 6% είδαν Ρωσία και Ουκρανία αντίστοιχα, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Αντιθέτως, μείωση κατά 10% από την ήδη χαμηλή παραγωγή του 2018 κατέγραψε η Κίνα. Στις ΗΠΑ, η μείωση κατά 2% εκλαμβάνεται περισσότερο ως αντίδραση στην πλεονάζουσα προσφορά, όταν στα κράτη της Νότιας Αμερικής σημειώθηκαν μειώσεις, με μεγαλύτερη της Βραζιλίας κατά 34%. Η αύξηση κατά 3% που σημειώθηκε στην παραγωγή της Νότιας Αφρικής, δεν επανέφερε την παραγωγή στα μέσα επίπεδα, πριν από την ξηρασία, που ταλαιπώρησε τη χώρα την προηγούμενη τριετία.

Από την άλλη πλευρά, η Αυστραλία κατέγραφε μείωση (6%) για δεύτερη συνεχή χρονιά και ελαφρά μείωση (1%) η Νέα Ζηλανδία. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις για την οινοπαραγωγή του νότιου ημισφαιρίου του 2020, αναμένονται μικρότεροι όγκοι από το σύνολο σχεδόν των κρατών, με εξαίρεση τις Νότια Αφρική και Ουρουγουάη.

Αυξήθηκαν σε όγκο και αξία οι παγκόσμιες εξαγωγές

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου επεκτάθηκε το 2019, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 1,7% σε όγκο και 0,9% σε αξία, στα 105,8 εκατ. εκατόλιτρα και 31,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Μεγαλύτερες αυξήσεις όγκων παρατηρούνται στις ιταλικές και ισπανικές εξαγωγές (+2 και +1,3 εκατ. εκατόλιτρα), καθώς και του Καναδά και της Χιλής. Αντίθετα, σημαντικές μειώσεις είχαν Αυστραλία, Νότια Αφρική, Ουκρανία και Ουγγαρία.

Ο όγκος των εξαγωγών Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας το 2019 ανήλθε στο 54% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ στους τρεις πρώτους εισαγωγείς ανήκουν Γερμανία, Αγγλία και ΗΠΑ, με 38% του παγκόσμιου όγκου και 39% της αξίας των εισαγωγών κρασιού.

Η Γαλλία παρέμεινε ο σημαντικότερος εξαγωγέας σε όρους αξίας, με 9,8 δισ. ευρώ, αυξάνοντας κατά 425 εκατ. ευρώ την αξία των εξαγωγών της το 2019, ενώ αυξήσεις σημείωσαν Ιταλία (+211 εκατ. ευρώ) και Νέα Ζηλανδία (+84 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, μειώσεις καταγράφηκαν σε Ισπανία (-234 εκατ. ευρώ) και Νότια Αφρική (-73 εκατ. ευρώ).