Επεκτείνεται ο Συνεταιρισμός Grapeteam στο σταφύλι με τη συνδρομή νέας γενιάς παραγωγών

epitrapezio-stafili-crimson

Νέοι αγρότες, νέες ιδέες, νέες καλλιέργειες. Ο λόγος για μία ομάδα νεαρών παραγωγών, οι οποίοι αποφάσισαν, εκτός από το βαμβάκι που κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους, να δοκιμάσουν μία πρωτόγνωρη καλλιέργεια για τον θεσσαλικό κάμπο, όπως είναι το επιτραπέζιο αμπέλι και ειδικότερα η ποικιλία Crimson.

Από τη στιγμή που το κλίμα στη Θεσσαλία θεωρείται ιδανικό (παρόμοιο με αυτό της Καλιφόρνιας και της Νέας Ζηλανδίας), οι νέοι αγρότες αποφάσισαν πριν από τρία χρόνια περίπου να το τολμήσουν. Κάποιοι εξ αυτών είναι παιδιά Λαρισαίων συνεταιριστών, οι γονείς των οποίων διακρίθηκαν στην καλλιέργεια του βαμβακιού, όπως ο Δημήτρης Κοκκινούλης (πρόεδρος του συνεταιρισμού), ο Θοδωρής Τσικρίκας, ο Στάθης Σιδερόπουλος κ.ά.

Δειλά-δειλά, στις αρχές του 2018 ξεκίνησαν να καλλιεργούν το επιτραπέζιο αμπέλι –με 15 στρέμματα κατά μέσο όρο ο καθένας–, ενώ συγκρότησαν και τον Συνεταιρισμό Grapeteam, με τη βοήθεια του τεχνικού συμβούλου Γιάννη Καραστέργιου. Πρόκειται για τον δεύτερο παρόμοιο συνεταιρισμό που δημιουργήθηκε πανελλαδικά, μετά από αυτόν της Πελοποννήσου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στα σκαριά και ένας τρίτος στην Καβάλα. Σήμερα, τα στρέμματα αυξήθηκαν, το ίδιο και τα μέλη του συνεταιρισμού, ενώ προ ημερών και μετά από εκλογές που έγιναν, συγκροτήθηκε νέα διοίκηση.

Ο συνεταιρισμός αξιοποιεί όλες τις δράσεις του Μέτρου 9 (κατάρτιση, σύγχρονο σύστημα ευφυούς γεωργίας, σταθμοί τηλεμέτρησης, προβολή του προϊόντος- συμμετοχή σε εκθέσεις, συμβουλευτική γεωργία), ενώ εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα συστήματα πιστοποίησης. Επόμενος στόχος είναι η απόκτηση ψυγείων-διαλογητηρίων, μια και το σταφύλι δεν αποθηκεύεται. Πέρυσι, υπήρξε και ενιαία τιμολογιακή πολιτική από όλα τα μέλη του συνεταιρισμού, πετυχαίνοντας μια καλή τιμή στην αγορά.