Επενδύει στις Ομάδες Παραγωγών ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου

skordo-platikampos
Η Ομάδα Παραγωγών Σκόρδου του ΑΣ Πλατυκάμπου είναι μία από τις 4 Ομάδες που συγκρότησε η διοίκηση του Συνεταιρισμού και από τις λιγοστές στην επικράτεια στο προϊόν αυτό. Το σκόρδο αποτελεί για την περιοχή σήμα κατατεθέν και μέσω της Ομάδας αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση του στην αγορά, αποκτώντας πιστοποίηση και brand name.

Οχι μόνο κατάφερε να δημιουργήσει 4 Ομάδες Παραγωγών με βάση το νέο νομικό καθεστώς, αλλά πρόλαβε και τις προθεσμίες του Μέτρου 9 για την επιδότηση των δράσεων. Ο λόγος για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, ο οποίος προ ημερών είδε να ανεβαίνει στη «Διαύγεια» η αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών Σιτηρών (37 μέλη), Οσπρίων (13 μέλη), Βαμβακιού (16 μέλη) και Σκόρδου (12 μέλη). Και αν οι πρώτες τρεις Ομάδες δεν διεκδικούν την αποκλειστικότητα, καθώς αντίστοιχες Ομάδες έχουν δημιουργηθεί στον θεσσαλικό κάμπο και από άλλους Συνεταιρισμούς, η Ομάδα Παραγωγών Σκόρδου αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον, καθώς στη Θεσσαλία είναι η μοναδική και στην επικράτεια από τις λιγοστές. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, στην πρόσφατη γιορτή Σκόρδου είχε δηλώσει ότι «είναι θέμα ημερών, το όνειρό μας να γίνει πραγματικότητα. Μάλιστα, στη ΔΑΟΚ της ΠΕ Λάρισας έμειναν έκπληκτοι από την αρτιότητα του φακέλου που υποβλήθηκε προς έγκριση».

Τα οφέλη και τα κίνητρα

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Κουκούτσης, «το μέλλον για τις ΟΠ προδιαγράφεται λαμπρό. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση φορολογίας για τα προϊόντα που θα διακινηθούν μέσω των Ομάδων, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και άλλα κίνητρα που προβλέπονται, συσπειρώνουν τους αγρότες γύρω από τα συνεταιριστικά σχήματα. Στην περίπτωση της ΟΠ Βάμβακος, ο αγρότης-μέλος δεν κινδυνεύει να χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ακόμη και αν ο ίδιος δεν πιάνει το όριο των 265 κιλών, από τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ομάδας θα είναι πάνω από το πλαφόν».

Εμπόριο σιτηρών

Αναφορικά με την εμπορία των σιτηρών και την πώληση των αποθηκευμένων ποσοτήτων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου συνεχίζει να προσφέρει από τις υψηλότερες τιμές (21 λεπτά) στον παραγωγό, έχοντας πουλήσει μέχρι τώρα περίπου 1.300 τόνους στον έμπορο κ. Μπαλούκα. Λίγες ποσότητες που παραμένουν ακόμη αποθηκευμένες αναμένεται να πουληθούν στην ίδια τιμή, μέχρι τέλος του μήνα.