Επενδύσεις από… Ιαπωνία δημιουργεί το σκόρδο στον Πλατύκαμπο

Την πρόθεση ενός Ιαπωνικού κολοσσού να προχωρήσει στην δημιουργία μονάδας μεταποίησης σκόρδου στον Πλατύκαμπο, ανακοίνωσε την Τρίτη 18/1π1 μέσω σχετικής επιστολής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ύ Πλατυκάμπουη εταιρεία “Wakunaga”, η οποία την τελευταία τριετία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο συγκεκριμένο προϊόν, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα της.

Η αρχή έγινε, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννης Κουκούτσης με τις αναλύσεις που πραγματοποίησε στο εργαστήριο του, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο καθηγητής Δημ. Κουρέτας. Τα στοιχεία αυτά προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Ιαπώνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το εκχύλισμα του σκόρδου για φαρμακευτικούς σκοπούς και για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι Ιάπώνες, για τρία συναπτά έτη, από το 2020 έπαιρναν δείγματα από τα σκόρδα της περιοχής και ανέλυαν τα συστατικά του εκχυλίσματος. “Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σκόρδου Πλατυκάμπου είναι κορυφαία σε παγκόσμια επίπεδο και ότι δεν επρόκειτο για μια απλή συγκυρία από τα πρώτα δείγματα που ελήφθησαν”, εξήγησε ο κ. Κουκούτσης.

Με βάση τα δεδομένα των αναλύσεων που έγιναν την τελευταία τριετία, ελήφθη και η απόφαση για την δημιουργία της μονάδας μεταποίησης από την πλευρά των Ιαπώνων στον Πλατύκαμπο. Η πρόθεση είναι δεδομένη, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και έχει προγραμματιστεί και σχετική συνάντηση μέσα στην Άνοιξη στην Γερμανία.

Από την πλευρά του Συνεταιρισμού παράλληλα έχουν γίνει ενέργειες για την κατοχύρωση του σκόρδου Πλατυκάμπου ως προϊόντος ΠΟΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ στην εγχώριο αγορά, όπως εξήγησε ο κ. Κουκούτσης, το σκόρδο Πλατυκάμπου έχει αποκτήσει την δική του ξεχωριστή ονομασία “eNtopio”, η οποία πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν προέρχεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.

Πηγή: ertnews.gr