Έπιασε στα πρώτα χέρια τα 3,5 ευρώ ο μπασμάς

Σέρρες: Τον κίνδυνο να μείνουν ασυγκόμιστα έως και 9.000 στρ. καπνού, λόγω έλλειψης εργατών, επισημαίνουν οι καπνοπαραγωγοί

Υποθήκη για τιμές ακόμα και 5,5 ευρώ στο κιλό στα τελευταία χέρια βάζουν τα πρώτα ζυγίσματα στον καπνό.

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, ξεκίνησε να ζυγίζει στη Ροδόπη, και συγκεκριμένα από τον Πελεκητή μέχρι τον Μίσχο, η εταιρεία Socotab, με τις τιμές για τα πρώτα χέρια να κυμαίνονται από 2,5 έως 3,5 ευρώ (ανάλογα με την ποιότητα), όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Ροδόπης, Εσάτ Χουσεΐν, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

«H Socotab είναι μια εταιρεία που εδρεύει στη Βουλγαρία και τα καπνά πηγαίνουν κατευθείαν εκεί. Είναι από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές εταιρείες παγκοσμίως», σημειώνει, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν τα ζυγίσματα και οι εταιρείες Μισσιριάν, ΣΕΚΕ και Μιχαηλίδης.

«Σταδιακά, στα επόμενα χέρια θα ανεβαίνει η τιμή και εκτιμάται ότι ο μέσος όρος θα είναι στα 5 με 5,5 ευρώ για τον εκλεκτό μπασμά της Ροδόπης», τονίζει στην «ΥΧ» ο καπνοπαραγωγός Καπουσούζ Χαλήλ, καθώς, όπως εξηγεί, φέτος η πολύ καλή ποιότητα αύξησε τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών.

Στο μεταξύ, στην Ελασσόνα οι Socotab και Μιχαηλίδης είναι οι δύο πρώτες εταιρείες που έκοψαν τιμή στα 3,13 και 3,15 ευρώ το κιλό αντίστοιχα για τα δύο πρώτα χέρια της ποικιλίας Κατερίνης, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Περιοχής Ελασσόνας, Γιώργος Γκουτζέλας. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι ο συνεταιρισμός παρέδωσε και στη ΣΕΚΕ ορισμένες ποσότητες μπασμά και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η τελευταία να ανακοινώσει τις τιμές.