Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Μάιο

Υποχώρησε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο

Η γενικευμένη απαισιοδοξία στη βιομηχανία οδήγησε σε υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Μάιο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομική Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Η επίδοση των 89,7 μονάδων από 90,3 μονάδες ένα μήνα πριν είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περυσινή (92 μονάδες).

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, στους υπόλοιπους –πέραν της βιομηχανίας- τομείς καταγράφεται σταθερότητα ή και μικρή βελτίωση.

Επίσης ανακόπτεται η πτωτική πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά από 4 μήνες συνεχόμενης επιδείνωσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από ένα τετράμηνο συνεχούς κάμψης, βελτιώνεται ελαφρώς τον Μάιο, επανερχόμενος στο επίπεδο του Απριλίου, ήτοι στις -71,9 (από -73,7) μονάδες.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η προοπτική ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος, φαίνεται να αντανακλάται στις προσδοκίες των περισσότερων ως γεγονός υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, που αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες που φέρουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.

Σε μια άλλη ανάγνωση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, μπορεί να θεωρηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής επίδρασης των μέτρων αυτών είχε ήδη προεξοφληθεί κατά τους προηγούμενους μήνες, παρ’ όλο που αυτά δεν είχαν οριστικοποιηθεί και εφαρμοστεί. Ταυτόχρονα, η αναμενόμενη εκταμίευση μέρους της δόσης και δρομολόγηση αποπληρωμής κάποιων οφειλών του Δημοσίου φαίνεται να αποτιμάται επίσης θετικά από την επιχειρηματική κοινότητα.

Αναλυτικότερα:

– Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν σημαντικά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα διαμορφώθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκαν ήπια.

– Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης αμβλύνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλάζουν τάση και γίνονται θετικές.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τον δείκτη των αποθεμάτων να παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητος.

– Στις Κατασκευές, η βελτίωση των προσδοκιών οφείλεται στις καλύτερες προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, αφού ο δείκτης για το προβλεπόμενο επίπεδο εργασιών δεν μεταβλήθηκε.

– Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται αφενός από τη βελτίωση στην πρόθεση για αποταμίευση, αφετέρου από τις λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, με τις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12-μηνο και την οικονομική κατάσταση της χώρας να επιδεινώνονται.