Σε επιφυλακή οι βαμβακοπαραγωγοί, τροχοπέδη το αυξημένο κόστος παραγωγής για ορθές καλλιεργητικές επεμβάσεις

Τι αναφέρει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας

Αυξημένη προσοχή και καθημερινή παρουσία στο χωράφι εφιστούν οι Θεσσαλοί γεωπόνοι στους βαμβακοπαραγωγούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και ορθά τυχόν ασθένειες και εχθρούς που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων και της αυξημένης υγρασίας τις βραδινές ώρες. Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο δημιουργεί στους παραγωγούς το αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν στις δέουσες καλλιεργητικές ενέργειες για την προστασία της φετινής όψιμης παραγωγής.

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, Μοχάμεντ Νταράουσε, «οι σπορές φέτος ήταν όψιμες και αυτό εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για προσβολές στην πορεία. Μόλις προ ημερών εμφανίστηκαν τα πρώτα χτένια στο φυτό, παρά τις πρώιμες ποικιλίες. Οι θερμοκρασίες, αυτήν τη στιγμή, είναι την ημέρα ιδανικές, αλλά το βράδυ ο υδράργυρος πέφτει στους 15-16 βαθμούς. Αυτή η έντονη αυξομείωση ευνοεί την εμφάνιση ζιζανίων και ασθενειών».

Για πιθανή εμφάνιση σκουληκιού, ο κ. Νταράουσε χαρακτηρίζει «πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση». «Το γεωπονικό ενδιαφέρον εστιάζεται αυτή την περίοδο στις σηψιρριζίες και στις αφίδες. Τέλος, όσον αφορά τις επανασπορές, αυτές φαίνεται να μην έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα στους παραγωγούς κυρίως της Καρδίτσας», σημειώνει. Γενικότερα, στα χωράφια, στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη λίπανση, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες που κυριάρχησαν αυτή την εβδομάδα χαρακτηρίστηκαν «καλοδεχούμενες, καθώς πιέστηκαν με φυσικό τρόπο τα ζιζάνια». Ακόμη, το θετικό είναι ότι η καλλιέργεια δεν χρειάστηκε πότισμα, λόγω βροχών, γλυτώνοντας έτσι τον παραγωγό από ένα έξτρα αρδευτικό κόστος.

Οι συμβουλές της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, «οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η υψηλή εδαφική υγρασία εξαιτίας των συχνών και έντονων βροχοπτώσεων που επικράτησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν ευνόησαν τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας, καθώς παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα σηψιρριζιών (ασθένεια, η οποία προσβάλλει το ριζικό σύστημα των φυτών σε ένα βρεγμένο ή υπερβολικά υγρό έδαφος) σε πολλές περιοχές της ΠΕ Λάρισας, με ξηράνσεις και σημαντικές απώλειες βαμβακοφύτων.

Το παραπάνω γεγονός, σε συνδυασμό με τις καταστροφές που προκάλεσαν κατά τόπους και οι χαλαζοπτώσεις, ανάγκασαν πολλούς βαμβακοπαραγωγούς σε επανασπορές, με συνέπεια αυτή την εποχή να παρατηρείται όψιμη παραγωγή, ενώ οι καλλιεργητές παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη, κυρίως όσον αφορά τη σήψη των ριζών, εξετάζοντας βήμα – βήμα τα χωράφια και εκριζώνοντας προσεκτικά ύποπτα φυτά, ώστε να εξετάσουν την εικόνα τους. Εξάλλου, να σημειωθεί πως σταδιακά και εντός του Ιουνίου πραγματοποιείται και η εγκατάσταση των ωφέλιμων εντόμων στις βαμβακοφυτείες, όπου γεννούν και πολλαπλασιάζονται.

Η Διεύθυνση, για τον λόγο αυτόν, συνιστά στους βαμβακοπαραγωγούς να αποφεύγουν άσκοπους και προληπτικούς χημικούς ψεκασμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εγκατάσταση των ωφέλιμων εντόμων που θα είναι σύμμαχοι των βαμβακοπαραγωγών στην αντιμετώπιση του σημαντικότερου εχθρού του βαμβακιού –του πράσινου σκουληκιού– και, κυρίως, εκείνου της 2ης γενιάς, που εμφανίζεται περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου».