Επικεφαλής FAO: Οι παγκόσμιες απειλές για τα συστήματα αγροδιατροφής χρήζουν σύνθετης προσέγγισης

Οι προκλήσεις που υπονομεύουν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια χρήζουν σύνθετης προσέγγισης που θα περιλαμβάνει επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις πολιτικής και καλύτερη χρήση των πόρων, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), Κιου Ντονγκγιού, σε προ ημερών συνεδρίαση της ομάδας των G20.

«Τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, από την πανδημία COVID-19 μέχρι την κλιματική κρίση, τις πολλαπλές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα αγροδιατροφής με πολλούς τρόπους», είπε ο Κιου στη συνάντηση των ανώτατων κυβερνητικών εκπροσώπων της G20.

Ο ίδιος επικαλέστηκε τη φετινή έκδοση της Έκθεσης για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο (SOFI), η οποία επιβεβαιώνει ότι η παγκόσμια πείνα έχει αυξηθεί ξανά το 2021, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών. Όπως αναφέρει, συνολικά 828 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από πείνα το 2021, μια αύξηση της τάξης των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 2020 και των 150 εκατομμυρίων από το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία.