Στο επίκεντρο τα προβλήματα και οι ευκαιρίες αξιοποίησης του Ελαιώνα της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας

Προβληματισμός για την ελαιοκαλλιέργεια και κριτική για την ευρωπαϊκή πολιτική

Στην ημερίδα, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, συμμετείχαν 24 εκπρόσωποι από τον χώρο της παραγωγής, των ελαιοτριβείων και της γεωπονικής επιστήμης.

Οι τρεις ομάδες εργασίας των οκτώ ατόμων αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, καταθέτοντας προτάσεις πεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τρόπους αξιοποίησης του παραδοσιακού χαρακτήρα του Ελαιώνα της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, Σταμάτης Αλαμανιώτης, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργή συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον καθηγητή και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, γιατί εδώ και δύο χρόνια ασχολούνται με την ανάδειξη του Ελαιώνα της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας και των εξαιρετικών προϊόντων της τοπικής ποικιλίας ελιάς.

Δύο γενιές

Στο πλαίσιο της ημερίδας, υπήρξε και γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της παλιάς φρουράς των ελαιοπαραγωγών και της νεότερης γενιάς. Και οι δύο πλευρές δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον των ελαιώνων, σημειώνοντας ότι αυτή η ζοφερότητα κυριαρχεί παντού, σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, από τη Μεσσηνία, την Κρήτη και το Άστρος Κυνουρίας, μέχρι, φυσικά, και τη Μαγνησία.

«Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν θέλει μία παραγωγική Ευρώπη, αλλά μία εισαγωγική, με τρόφιμα αμφίβολης ποιότητας από τη Βόρεια Αφρική»

Ανησυχία για το μέλλον

Στην ημερίδα εκφράστηκε έντονα ο προβληματισμός για την τύχη τόσο του παραδοσιακού ελαιώνα, όσο και της ελαιοκαλλιέργειας. «Η γη εγκαταλείπεται και οι αγρότες, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στρέφονται αλλού. Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν θέλει μία παραγωγική Ευρώπη, αλλά μία εισαγωγική, με τρόφιμα αμφίβολης ποιότητας από τη Βόρεια Αφρική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαμανιώτης.

Άλλοι συνάδελφοί του επεσήμαναν τα ανεφάρμοστα σχέδια που καταρτίζονται τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στα ελληνικά υπουργεία και σε κάποια ιδρύματα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και ιδιαίτερα για την αξιοποίηση και την προστασία των παραδοσιακών ελαιώνων.

«Μιλούν για κλιματική κρίση και, αντί να στηρίξουν τους ελαιώνες που αποδεδειγμένα μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα, δεν έχουν υλοποιήσει κανένα στοχευμένο, αναπτυξιακό πρόγραμμα για αυτούς. Ακόμη και το πρόγραμμα αξιοποίησης ορεινών κοινοτήτων με διάφορους πυλώνες, που το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και χρηματοδοτείται μέσα από τη νέα ΚΑΠ, έχει μείνει στα χαρτιά. Αν δεν υπάρχει κάτι άμεσο, θα προκύψει μεγάλη και μη αναστρέψιμη επισιτιστική κρίση», τόνισαν, εμφανώς ανήσυχοι, οι παραγωγοί του Πηλίου.