Επιμένει η Μαστίχα Χίου

Αυξημένη η παραγωγή, στο παιχνίδι και 13.000 νέα δέντρα

Επιμένει η Μαστίχα Χίου

Το πονεμένο παρελθόν της φαίνεται πως αφήνει οριστικά πίσω η Μαστίχα Χίου, καθώς παρά τις δύο μεγάλες πυρκαγιές, το 2012 και το 2016, φέτος αναμένεται η παραγωγή να είναι ­αυξημένη. Πριν λίγες μέρες, τον Δεκαπενταύγουστο, ξεκίνησε η συλλογή της στα μαστιχοχώρια της Χίου, μετά από το πρώτο… κέντημα, στο οποίο προχώρησαν οι παραγωγοί του νησιού στο δέντρο τον προηγούμενο μήνα.
Χαρακτηριστικό είναι πως, κατά την περσινή χρονιά, και ενώ οι μαστιχοπαραγωγοί του νησιού λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς ανέμεναν ότι θα έχουν μία μείωση στην παραγωγή κατά 7 τόνους, τελικά έπεσαν ευτυχώς έξω, αφού η συνολική μείωση άγγιξε «μόλις» τους δύο τόνους. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, «η μείωση στην περσινή παραγωγή ήταν δύο τόνοι γιατί υπήρχαν δέντρα τα οποία ήταν πολύ παραγωγικά, με αποτέλεσμα να καλύψουν ότι χάθηκε από τα 111.000 μαστιχόδεντρα που κάηκαν το 2016».

Έτσι, η παραγωγή μαστίχας ανήρθε στους 153 τόνους, ενώ φέτος αναμένουν αύξηση. «Επειδή φυτεύονται νέα δέντρα από τους παραγωγούς, θεωρούμε ότι θα πάρουμε αυξημένη παραγωγή, η οποία εκτιμάμε ότι θα φτάσει τους 155 με 158 τόνους. Βέβαια, μέσα στον Ιούνη είχαμε δύο έντονες βροχοπτώσεις, που μας έφεραν λίγο πίσω, αλλά από τη στιγμή που δεν είχαμε άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, θεωρώ ότι θα πάμε καλά», τονίζει στην «ΥΧ» ο Γ. Τούμπος.

Φυτώριο

Το φυτικό κεφάλαιο αυτήν τη στιγμή είναι γύρω στα 900.000 μαστιχόδεντρα. Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία αριθμεί 4.543 φυσικά μέλη, έχει στήσει ένα φυτώριο, με στόχο να δοθούν σταδιακά μετά τον Οκτώβρη περίπου 13.000 φυτά σε παραγωγούς, που έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές.

Η Ένωση, όπως μας είπε ο πρόεδρος της, αναμένεται να ανακοινώσει τιμές για τον παραγωγό τον Σεπτέμβρη, ενώ οι παραλαβές θα ξεκινήσουν μετά τον Οκτώβρη. «Σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η τιμή, γιατί αυτή εξαρτάται από την ποιότητα. Θα πρέπει πρώτα να δούμε οι βροχοπτώσεις του Ιούνη αν έχουν υποβαθμίσει το προϊόν ή όχι. Αυτό όμως που εκτιμώ είναι ότι πάνω-κάτω οι τιμές θα είναι ίδιες», τονίζει ο κ. Τούμπος. Πάντως, οι περσινές τιμές για τον παραγωγό, οι οποίες καθορίζονται με βάση την κατανομή καθαρότητας της μαστίχας, κυμάνθηκαν από 65 ως 85 ευρώ/κιλό εμπορεύσιμη.

Τα… κεντήματα

Η πρώτη συλλογή μαστίχας ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Τούμπος, «αν δεν υπάρξουν υψηλές θερμοκρασίες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η μαστίχα θα έχει συλλεχθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Αν όμως σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες, τότε οι παραγωγοί θα ξανακεντήσουν τα δέντρα, οπότε η συλλογή θα ολοκληρωθεί αργότερα».

Να σημειωθεί ότι η πιο σημαντική φάση στη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας αποτελεί το κέντημα, όπως λένε, το χάραγμα των σχίνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παραγωγή της μαστίχας ασχολούνται όλα τα μέλη της οικογένειας, καθώς επίσης και ότι η παραγωγική διαδικασία έχει μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο τη μαστιχοπαραγωγή με την παράδοση.