Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι παραδόσεις γάλακτος αναμένεται να μειωθούν κατά 0,6% το 2022 - Ισχνά παραμένουν τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών

row of cows being milked

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκονται οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων της. Ενώ οι τιμές του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη παραμένουν σχετικά σταθερές και οι τιμές του ορού γάλακτος παρουσιάζουν κάποια πτώση, άλλα προϊόντα συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές του νωπού γάλακτος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών παραμένουν ισχνά λόγω του υψηλότερου κόστους των εισροών. Οι ξηρές και θερμές καιρικές συνθήκες της άνοιξης επηρέασαν την ποιότητα του χόρτου και τη διαθεσιμότητα άλλων συστατικών των ζωοτροφών, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει τις αποδόσεις γάλακτος σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα το 2022.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το μικρότερο κοπάδι γαλακτοπαραγωγής (-1%), συντελούν σε μια αναμενόμενη μείωση κατά 0,6% των παραδόσεων γάλακτος στην ΕΕ το 2022. Η χαμηλότερη ποιότητα χόρτου και η μικρότερη χρήση ζωοτροφών είναι, επίσης, πιθανό να μειώσουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, μειώνοντας έτσι τη διαθεσιμότητα στερεών γάλακτος για περαιτέρω επεξεργασία. Η παραγωγή τυριού και κρέμας στην ΕΕ ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα του λίπους γάλακτος για την παραγωγή βουτύρου και πλήρους γάλακτος σε σκόνη.

Αναμένεται, επίσης, αύξηση στις εξαγωγές τυριού, ενώ η εγχώρια χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να αυξηθεί ελαφρά το 2022 (+0,3%), υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι λιανικές πωλήσεις και η ανάκαμψη των υπηρεσιών τροφίμων, καθώς και η περιορισμένη μετάδοση των υψηλότερων τιμών παραγωγού κατά μήκος της αλυσίδας στους καταναλωτές.