Για επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μυδοπαραγωγή στον Θερμαϊκό κάνει λόγο το ΓΕΩΤΕΕ

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που βιώνει και η Ελλάδα σε όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, τονίζει, σε επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ στην Κεντρική Μακεδονία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Ειδικότερα, ο Θερμαϊκός κόλπος αλλά και τα εσωτερικά ύδατα (λίμνες και ποτάμια) αποτελούν πηγή πλούτου, λόγω της καλλιέργειας και της αλίευσης οστρακοειδών και αλιευμάτων».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες (όπως και παγκοσμίως) βιώνονται οι επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής (καλλιέργειες, κτηνοτροφία, αλιεία) με δυσάρεστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ειδικότερα, στην Κεντρική Μακεδονία, ο Θερμαϊκός κόλπος αλλά και τα εσωτερικά ύδατα (λίμνες και ποτάμια) αποτελούν πηγή πλούτου, λόγω της καλλιέργειας και της αλίευσης οστρακοειδών και αλιευμάτων.

Στις περιοχές της Χαλάστρας, των Κυμίνων, της Πιερίας, της Ημαθίας και των Σερρών έχει αναπτυχθεί το 85% με 90% της εγχώριας μυδοπαραγωγής. Επιπλέον, ο Θερμαϊκός κόλπος αποτελεί πηγή φυσικών αποθεμάτων πολλών άλλων ειδών οστρακοειδών, όπως κυδώνια και γυαλιστερές. Ειδικότερα, η παραγωγή μυδιών στις προαναφερθείσες περιοχές ανέρχεται περίπου στους 40.000 τόνους ετησίως. Από αυτούς, το 90% εξάγεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία) συμβάλλοντας στην εθνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των παραγωγικών φορέων, τα έσοδα ετησίως ανέρχονται στα 18.000.000 ευρώ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της φετινής παραγωγικής περιόδου, που αυξάνεται από την άνοιξη έως και τις αρχές του φθινοπώρου, τα προβλήματα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της εμφάνισης του φυτοπλαγκτού, ιδιαίτερα στη θάλασσα της Χαλκιδικής, ήταν πολύ σοβαρά με καταστροφικές συνέπειες. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η θερμοκρασία των θαλάσσιων υδάτων στον Θερμαϊκό κόλπο κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Ιούλιο, που παρατηρείται κορύφωση των εξαγωγών, ξεπέρασε τους 30◦ C,  με αποτέλεσμα τη θανάτωση του μεγαλύτερου όγκου της παραγωγής μυδιών, των φυσικών αποθεμάτων και πολλών άλλων ειδών αλιευμάτων. Σύμφωνα με τους παραγωγικούς φορείς, οι απώλειες κατά την περίοδο του καύσωνα ξεπέρασαν τις 24.000 τόνους, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε θνησιμότητα του γόνου σε ποσοστό που άγγιξε ακόμη και το 100%. Θα μπορούσε η καταστροφή αυτή να χαρακτηριστεί ως ερημοποίηση της παράκτιας και της αιγιαλίτιδας ζώνης. Η απώλεια του γόνου συνεπάγεται σοβαρές ελλείψεις σε μύδια κατά την επόμενη χρονιά και προφανώς μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας και των εσόδων της χώρας. Τονίζεται επιπλέον, πως οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού κόλπου, πέραν των οικονομικών απωλειών, θα έχουν και κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας. Εκτός από τις περίπου 200 οικογένειες παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, στον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας απασχολείται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και πολλοί γεωτεχνικοί, κυρίως κτηνίατροι και ιχθυολόγοι.

Λόγω των ανωτέρω, είναι προφανές πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της μυδοκαλλιέργειας, καθώς και περιβαλλοντικής  διαχείρισης και πρόληψης για την προστασία του καλλιεργητικού πάρκου του Θερμαϊκού κόλπου και των εσωτερικών υδάτων, της παράκτιας αλιείας και της αλιείας στις λίμνες και στα ποτάμια της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι οικολογικές και οικονομικές καταστροφές θα είναι αναπόφευκτες.