Επισήμανση της χώρας προέλευσης στον χυμό πορτοκαλιού ζητούν οι Ιταλοί

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα εισαγόμενα προϊόντα έχει πλήξει σοβαρά τον ιταλικό κλάδο των εσπεριδοειδών

ximos-portokaliepisimansi-tis-xwras
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Να υπάρχει επισήμανση της χώρας προέλευσης (το γνωστό COOL) στον χυμό πορτοκαλιού ζητά η ιταλική συνομοσπονδία ανεξάρτητων καλλιεργητών Coldiretti. Επιπλέον, η πιο πολυμελής αγροτική οργάνωση της ΕΕ επιθυμεί οι χυμοί που παρασκευάζονται με εισαγόμενα πορτοκάλια να αναγράφουν την προέλευση των φρούτων.

Επί τούτου, η Coldiretti προτείνει να εισαχθεί μια ειδική διάταξη, όπως συνέβη πρόσφατα για το σιτάρι στα ζυμαρικά και τα παράγωγα του ρυζιού και της ντομάτας.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Όπως υπογραμμίζεται, η Ιταλία έχει χάσει το 31% των εσπεριδοειδών της τα τελευταία 15 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των μισών λεμονιών της χώρας και του 18% των φυτειών κλημεντίνης και μανταρινιών. Η Coldiretti υποστηρίζει ότι οι Ιταλοί καλλιεργητές εσπεριδοειδών δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν το κόστος συλλογής, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από τα εισαγόμενα προϊόντα. «Σε αυτό το ιδιαίτερα ανησυχητικό πλαίσιο, η διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Mercosur κινδυνεύει να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τομέα που ήδη πλήττεται από προτιμησιακές συμφωνίες, όπως οι ευνοϊκοί όροι που έχουν παραχωρηθεί στο Μαρόκο για τα πορτοκάλια και τις κλημεντίνες», αναφέρει η οργάνωση.

«Τα μεταποιημένα φρούτα πρέπει να φέρουν ετικέτα σαν φρέσκα, προκειμένου να ενημερώνουν τους καταναλωτές. Η Coldiretti αναφέρθηκε ειδικά στα εσπεριδοειδή, επειδή η πρόταση συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιταλό υπουργό Γεωργίας, η οποία επικεντρώθηκε στα εσπεριδοειδή», εξηγεί ο Lorenzo Bazzana, υπεύθυνος του τμήματος οπωροκηπευτικών της Coldiretti. Όσον αφορά τα εσπεριδοειδή, ο κ. Bazzana προσθέτει: «Υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός για την εισαγωγή εσπεριδοειδών τόσο ως πρώτων υλών όσο και ως παραπροϊόντων που πρόκειται να επανεπεξεργαστούν για να παράγουν χυμούς, ποτά και ούτω καθεξής».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress