Επιστήμονες IPCC:«Μειώστε τις εκπομπές μεθανίου ή ελάτε αντιμέτωποι με την κλιματική καταστροφή»

Το εν λόγω αέριο, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες μέσω της αγροτικής δραστηριότητας, διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη

In lactating cows, a 20% reduction in methane emissions represents the same amount of energy needed to synthesize 0.6 kg/d of milk.

H

 μείωση του διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι αρκετή για να βάλει φρένο στην αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών και να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), υπάρχει ανάγκη άμεσης δράσης ενάντια σε ένα άλλο, πολύ πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, που δεν είναι άλλο από το –παραγόμενο σε τεράστιες ποσότητες στον αγροτικό τομέα– μεθάνιο.

Η νεοδημοσιευθείσα έκθεση της IPCC, πτυχές της οποίας είχε αναδείξει η «ΥΧ» σε προηγούμενα φύλλα μέσω διαρρεόντων εγγράφων, θεωρείται ως η πιο ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα στον αιώνα που διανύουμε. Σε αυτήν, κορυφαίοι επιστήμονες του κλίματος προειδοποιούν με τον πιο ρητό τρόπο ότι ο πλανήτης σπεύδει στα πρόθυρα της κλιματικής καταστροφής.

Ένα από τα βασικά σημεία της προτεινόμενης δράσης για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής είναι η προειδοποίηση των επιστημόνων ότι το μεθάνιο παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το αέριο, το οποίο παράγεται κυρίως μέσα από την κτηνοτροφική δραστηριότητα, ανεβάζει τη θερμοκρασία πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες εκπομπές, καθώς ενδεικτικά έχει «δυνατότητα θέρμανσης» πάνω από 80 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο Durwood Zaelke, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης και Αειφόρου Ανάπτυξης (IGSD) και επικεφαλής κριτής για την IPCC, τονίζει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, πέραν των οποίων θα έχουμε σημαντική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και θα οδηγηθούμε σε «κρίσιμα σημεία καμπής», όπου η ζημία πλέον θα καταστεί μη αναστρέψιμη.

«Η μείωση του μεθανίου είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε για επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας από τώρα έως το 2040. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προσθέτει ο ίδιος. Τα επίπεδα μεθανίου του πλανήτη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, λόγω της εντατικής παραγωγής κρέατος. Πέρυσι, οι εκπομπές μεθανίου αυξήθηκαν με ρυθμούς ρεκόρ, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

«Η κλιματική αλλαγή μοιάζει με μαραθώνιο. Πρέπει να παραμείνουμε στον αγώνα», συνεχίζει ο Zaelke. «Η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα δεν θα είναι αρκετή για να επιτευχθούν οι στόχοι των επόμενων δέκα ετών και από εκεί και πέρα η ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή θα υπονομευθεί τόσο σοβαρά που δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε. Η μείωση του μεθανίου μάς δίνει χρόνο».