Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικής Έρευνας Harbin (HVRI) της Κίνας φέρονται να έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στον αγώνα κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF), χάρη σε ένα νέο εμβόλιο που, όπως ισχυρίζονται, έχει «καλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για τους οικόσιτους χοίρους».

Το ινστιτούτο, το οποίο τελεί υπό τη σκέπη της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών (CAAS), χρησιμοποίησε το πρώτο στέλεχος του ιού της συγκεκριμένης νόσου που διαπιστώθηκε στη χώρα της Άπω Ανατολής ως τη βάση για τη δημιουργία έξι ιών διαφορετικής γονιδιακής απαλοιφής (gene deletion). Ένας εξ αυτών, με την ονομασία HLJ/18-7GD, επελέγη για να δοκιμασθεί στα πρότυπα ασφαλείας για τα ζώντα εξασθενημένα εμβόλια και βρέθηκε ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τέτοιων εμβολίων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός HLJ/18-7GD εισέρχεται πλήρως εξασθενημένος στον οργανισμό των χοίρων, έχει χαμηλό κίνδυνο μετασχηματισμού σε μολυσματικό στέλεχος και μπορεί να συμβάλει στη σταθερή προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τη θανατηφόρα αφρικανική πανώλη. Ακόμη και όταν χορηγήθηκε σε υψηλές δόσεις, ο ιός του εμβολίου δεν δημιούργησε επιπλοκές στους χοίρους, ενώ διαπιστώθηκε ότι είναι ασφαλής και για χρήση σε εγκύους χοιρομητέρες, χωρίς να επηρεάζεται ο αριθμός των χοιριδίων που πρόκειται να γεννηθούν μετά τον εμβολιασμό.

«[Το εμβόλιο] έχει αξιολογηθεί πλήρως και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF). Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της νόσου», γράφουν οι επιστήμονες σε άρθρο που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο Science China Life Sciences.