Επιστημονικές έρευνες για την οινική ζώνη της «Γουμένισσας» για την απόκτηση προστιθέμενης αξίας

Την οικονομική στήριξη ενός μεταπτυχιακού, αλλά και διδακτορικού προγράμματος εκπαίδευσης, που θα αφορά τη Ζώνη Παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης «Γουμένισσα» και τις ιδιαιτερότητες που τη χαρακτηρίζουν, όπως και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να αναδειχθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη Ζώνη Παραγωγής πρόκειται να εξετάσει και να διερευνήσει η ομάδα εργασίας που συστάθηκε πριν από λίγες ημέρες από οινοποιούς, τη ΔΑΟΚ Κιλκίς και το ΑΠΘ.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι αφενός η απόκτηση ταυτότητας της συγκεκριμένης οινικής ζώνης του Ξινόμαυρου, η οποία διαφέρει από αυτήν του Αμυνταίου, καθώς καλλιεργείται και η ποικιλία Νεγκόσκα που είναι το σήμα κατατεθέν της ΠΕ Κιλκίς, και αφετέρου η ενδυνάμωση του προϊόντος για εξαγωγικούς σκοπούς, όπως δηλώνει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Κιλκίς, Βασίλης Ιωαννίδης.

Προσθέτει, επίσης, ότι θα γίνει μια αναλυτική έρευνα και των επτά τοπικών κοινοτήτων της ΔΕ Γουμένισσας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι παράμετροι της κάθε περιοχής που θα μπορούσαν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συγκεκριμένη οινική ζώνη παραγωγής και κυρίως σε ποιες περιοχές θα αποδίδει καλύτερα η ποικιλία Νεγκόσκα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί.

«Σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να πούμε ότι θα επιδοτήσουμε κάποιον που θα θελήσει να πάρει άδεια για να φυτεύσει τη Νεγκόσκα, θα δούμε επίσης σε ποιες περιοχές είναι καλύτερα να καλλιεργείται το Ξινόμαυρο. Αυτό που θέλουμε είναι να έχει μια βάση η διαφορετικότητα της ‘‘Γουμένισσας’’, να αποκτήσει όνομα, ταυτότητα και υπόσταση», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.

Στο Μητρώο Καλλιεργειών της ΠΕ Κιλκίς είναι καταγεγραμμένα περίπου 1.700 στρ. Ξινόμαυρου και Νεγκόσκα, με τα πραγματικά στρέμματα, όμως, να είναι λιγότερα.