Επιστημονικές προειδοποιήσεις: H Ευρώπη κινδυνεύει να ξαναζήσει τις ξηρασίες του περασμένου καλοκαιριού

Στο ίδιο έργο θεατής κινδυνεύει να βρεθεί το προσεχές καλοκαίρι η Ευρώπη, καθώς επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ήπειρος αντιμετωπίζει ξανά την προοπτική των σοβαρών ξηρασιών που την επηρέασαν πέρυσι. Σε πρόσφατη ειδική έκθεση για την ξηρασία στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ξηρασία (EDO) διαπίστωσε ότι οι συνθήκες στα τελειώματα του φετινού χειμώνα ήταν παρόμοιες με εκείνες του περασμένου έτους, προτού η ακραία ξηρασία πλήξει περιοχές σε όλη την ήπειρο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μετά από άλλη μία αποκαρδιωτική περίοδο με χαμηλότερες του αναμενομένου χειμερινές χιονοπτώσεις στις Άλπεις, η υπηρεσία του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι υπάρχει πλέον «υψηλός κίνδυνος» λειψυδρίας αυτή την άνοιξη. Μάλιστα, ο ξηρός χειμερινός καιρός δεν περιορίζεται μόνο στα ορεινά, αλλά επεκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα στα νότια της ηπείρου, με ενδείξεις ξηρασίας να ανιχνεύονται ήδη σε περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βόρειας Ιταλίας.

«Ορισμένες περιοχές της Ευρώπης δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από την ξηρασία του περασμένου έτους. Η παράταση αυτών των συνθηκών εκεί μπορεί να διογκώσει τις επιπτώσεις και να οδηγήσει σε κλιμακωτό αποτέλεσμα», προειδοποιεί στο Sky News ο Andrea Toreti, ανώτερος επιστήμονας στο EDO, ο οποίος συντάσσει τα δεδομένα για την ξηρασία. «Ο χειρότερος φόβος είναι ότι μπορεί να βιώσουμε άλλη μια έντονη έως ακραία ξηρασία, όπως αυτή του περασμένου έτους, ή ακόμα χειρότερη, επηρεάζοντας ξανά το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης».

Εκτός των προαναφερθεισών χωρών, η επισκόπηση του EDO περιλαμβάνει εκτεταμένες προειδοποιητικές ενδείξεις για ξηρασία σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ελβετία. Τέλος, η άνοιξη προβλέπεται να είναι θερμότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πράγμα που σημαίνει ότι «απαιτούνται κατάλληλα σχέδια διαχείρισης του νερού σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί κρίσιμη για τους υδάτινους πόρους», αναφέρει η μελέτη.

Ο δεύτερος θερμότερος χειμώνας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η Ευρώπη μόλις εξήλθε από τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα στην ιστορία της. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023, η μέση θερμοκρασία ξεπερνούσε κατά 1,4°C τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Ιδίως τον Φεβρουάριο του 2023, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων οδήγησαν τη Δυτική και τη Νότια Ευρώπη στο σημείο να αντιμετωπίζει ανησυχητικά ξηρότερες συνθήκες από τον μέσο όρο, με αρκετές περιοχές να καταγράφουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας στο έδαφός τους.

Τα δεδομένα από τον δορυφόρο υγρασίας εδάφους και αλατότητας των ωκεανών (SMOS) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των χαμηλών επιπέδων υγρασίας του εδάφους και των κόκκινων ζωνών στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις της ξηρασίας είναι ιδιαίτερα ορατές στη Γαλλία, στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βόρεια Ιταλία και εγείρουν ανησυχίες για την παροχή νερού, τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας.