Επιστημονική μελέτη: Η κλιματική αλλαγή πολλαπλασίασε τον κίνδυνο ακραίας ξηρασίας στην Ευρώπη

«Το χειρότερο τέτοιο φαινόμενο των τελευταίων 500 ετών δεν ήταν καθόλου τυχαίο», τονίζει στο Politico ένας από τους συντάκτες

Καθώς οι θερμοκρασίες ρεκόρ του καλοκαιριού αποξήραναν εδάφη και υδροφόρο ορίζοντα σε όλη την Ευρώπη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτή την εικόνα ως μια γεύση από τη νέα κανονικότητα μέσα στην οποία θα κληθούμε να προσαρμοστούμε. Όπως διαπίστωσαν 21 επιστήμονες της ερευνητικής κοινοπραξίας World Weather Attribution (WWA), η κλιματική αλλαγή έκανε τη φετινή ξηρασία πολλές φορές πιο πιθανή.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας αξιολόγησε τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις και διαπίστωσε ότι η έντονη άνοδος των υψηλών θερμοκρασιών είναι η κύρια αιτία για την αυξημένη ξηρασία.

Συνδυάζοντας όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, το επιστημονικό πόρισμα έδειξε ότι, το 2022, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έκανε την ξηρασία του εδάφους στη ζώνη ρίζας (οξυγονωμένο χώμα γύρω από τις ρίζες) περίπου 3-4 φορές πιο πιθανή στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και την ξηρασία του επιφανειακού εδάφους περίπου 5-6 φορές πιο πιθανή, μειώνοντας δραστικά τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους σε αυτές τις περιπτώσεις (soil moisture drought).

Πρακτικά, μια γεωργική ξηρασία, όπως αυτή που έπληξε τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, θα συνέβαινε μόνο μία φορά στα 60 με 80 χρόνια πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να θερμαίνουν τον πλανήτη. Όμως, με το κλίμα που επικρατεί τώρα, το οποίο είναι 1,2°C θερμότερο από την προβιομηχανική εποχή, ένα παρόμοιο γεγονός μπορεί να αναμένεται κάθε 20 χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς η γεωργική ξηρασία είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο πιθανή εκεί!

«Βλέπουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στην ξηρασία που μόλις βιώσαμε», δήλωσε στο Politico ο Maarten van Aalst, διευθυντής του κλιματικού κέντρου του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

«Μας πλήττει σκληρά, όχι μόνο σε φτωχές χώρες όπως το Πακιστάν», όπου η κλιματική αλλαγή πιθανότατα επιδείνωσε τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού, «αλλά και σε ορισμένα από τα πλουσιότερα μέρη του κόσμου, όπως η Δυτική και η Κεντρική Ευρώπη, που θεωρούνταν λιγότερο ευάλωτα. Η ξηρασία της Ευρώπης, η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών τουλάχιστον, ήταν ένα ιδανικό παράδειγμα των επικίνδυνων και διαδοχικών κινδύνων της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι είχαν συνειδητοποιήσει ότι οι επιπτώσεις θα ήταν τόσο σκληρές και τόσο άμεσες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως προαναφέραμε, οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι ο κύριος παράγοντας της ξηρασίας ήταν η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος και όχι οι αλλαγές στα επίπεδα των βροχοπτώσεων. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η άφιξη του ψυχρότερου χειμωνιάτικου καιρού θα δώσει εύκολες λύσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούσαν όλο το καλοκαίρι ότι θα χρειαστούν συνεχείς βροχοπτώσεις για να αναζωογονηθούν τα αποξηραμένα εδάφη και να αποκατασταθεί πλήρως η γεωργική παραγωγή.

Ακόμη και τώρα, περισσότερη από τη μισή γη της Ευρώπης παραμένει επηρεασμένη από την ξηρασία.