Επιτραπέζια ελιά: Κανονική η επόμενη σοδειά, με τις έως τώρα ενδείξεις

Τι δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Γιώργος Ντούτσιας

Μετά από μία καταστροφική χρονιά –που όμοιά της δεν θυμούνται οι παλαιότεροι– για βασικές επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς στη χώρα, την επιστροφή σε μια κανονική σοδειά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προβλέπει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας, τονίζοντας ότι είναι νωρίς ακόμη, βέβαια, για ασφαλείς εκτιμήσεις, οι οποίες σε αριθμούς, ως προς την ηρτημένη σοδειά, δεν θα έρθουν νωρίτερα από τα μέσα του Ιούλη.

«Σύμφωνα με μία γενική εικόνα που έχουμε είναι ότι πάμε για μία κανονική σοδειά και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί», σχολιάζει σε ό,τι αφορά τις τρεις βασικές ποικιλίες (Αμφίσσης, Χαλκιδικής και Καλαμών), υπό την προϋπόθεση να μην προκύψουν αργότερα ζητήματα που να ανατρέψουν την εικόνα των μέχρι στιγμής ενδείξεων.

«Είναι κάποιες μέρες τώρα που έχει δέσει ο καρπός, κι όχι παντού, στα ορεινά είναι λίγο πιο πίσω», εξηγεί ο κ. Ντούτσιας, επιβεβαιώνοντας ότι διανύουμε μία χρονιά με αρκετή πρωίμιση λόγω της απουσίας, ουσιαστικά, χειμώνα. Κατά τον ίδιο, φέτος κυριάρχησε και εξακολουθεί να υπάρχει ο προβληματισμός για τον ήπιο χειμώνα και την επίδραση που μπορεί να έχει στο δέντρο και την καρποφορία, παράλληλα με εκείνον για την επάρκεια του νερού, ενόψει κι ενός θερμού καλοκαιριού.

Σε φάση αναμονής οι παραγωγοί

«Είμαστε συνεχώς σε μια κατάσταση αναμονής, να δούμε τι θα γίνει τελικά: Αν θα κρατηθεί πάνω στα δέντρα όλος ο καρπός ή αν θα έχουμε τίποτε άλλο», σχολιάζει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, τονίζοντας και το ζήτημα των νερών, επιφανειακών αλλά και υπόγειων, καθώς απουσίαζαν και οι χιονοπτώσεις. «Δεν νοείται επιτραπέζια ποικιλία χωρίς νερό», σημειώνει, διευκρινίζοντας ότι στην καλλιέργεια επιτραπέζιων ποικιλιών ένα ποσοστό 60% και άνω αφορά ποτιστικούς ελαιώνες.

Όσον αφορά τις ποσότητες που υπάρχουν ακόμη στα χέρια των παραγωγών από φετινές και περσινές ελιές, αυτές δεν αφορούν μεγάλο όγκο και είναι στην ποικιλία Καλαμών, όπως εξηγεί. «Δεν υπάρχει ζήτημα, φεύγουν και σε καλές τιμές, πάνω από τα 2 ευρώ/κιλό, ανεξαρτήτως κομματιών», καταλήγει.