Στις κάδες παραμένουν οι ελιές, με τις εμπορικές κινήσεις να δείχνουν διστακτικότητα, όπως συνηθίζεται μετά τις γιορτές, και την αγορά να αναμένει πώς θα πορευτούν οι παραγωγοί μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη. Με την ολοκλήρωση των συγκομιδών, οι ελιές έχουν πάρει τον δρόμο της αποθήκευσης και της ζύμωσης, ενώ οι παραγωγοί στις περιπτώσεις που υπάρχει διαθέσιμο προϊόν και, εφόσον δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες ρευστότητας, το κρατούν με την προσδοκία μεγαλύτερης ανόδου των τιμών. Η εικόνα αυτή, βέβαια, διαφέρει ανά ποικιλία και κατά τόπους, ακολουθώντας και τις μειώσεις στην παραγωγή.

«Φέτος μιλάμε για τις Καλαμών, διότι στους άλλους εμπορικούς τύπους σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα με τις προσβολές του δάκου και τη δακοκτονία και καταστράφηκαν και οι παραγωγοί και η παραγωγή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας.

Στο μισό μίας καλής χρονιάς η πράσινη Χαλκιδικής

Οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής, αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται είτε στη διαδικασία της μεταποίησης είτε σε μονάδες ομάδων παραγωγών που έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης ή διαθέτουν μονάδα επεξεργασίας, σύμφωνα με τον ίδιο. Σε ό,τι αφορά την ποικιλία, η φετινή παραγωγή από τους νομούς Χαλκιδικής και Καβάλας, που έχουν τις μεγαλύτερες παραγωγές, υπολογίζεται στο μισό μίας καλής χρονιάς, με την Καβάλα να εμφανίζει σαφώς καλύτερη εικόνα από ό,τι η Χαλκιδική.

Ο δάκος εκμηδένισε την Κονσερβολιά

Σε ό,τι αφορά την Κονσερβολιά, με βάση τα στοιχεία της ΔΟΕΠΕΛ, η φετινή παραγωγή που κατευθύνθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται ότι αγγίζει τους 8.000 έως 10.000 τόνους. «Στην ποικιλία, η παραγωγή εκμηδενίστηκε από τον δάκο», σχολίασε ο ίδιος. Μόνο για την περιοχή της Στυλίδας η μείωση για την ποικιλία ανέρχεται στο 70% μίας καλής σοδειάς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, Γιώργος Πλιάτσικας. «Ό,τι υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, αποθηκευμένο στην περιοχή αφορά κατά 50% φρέσκιες και κατά 50% περσινής εσοδείας. Επομένως, ό,τι πουληθεί από εδώ και πέρα θα είναι κατά το ήμισυ περσινό λόγω της μεγάλης φετινής μείωσης», εξήγησε.

Μείωση άνω του 50% για τις Καλαμών στη Μεσσηνία

Με μειώσεις που κυμαίνονται κατά τόπους λόγω καιρού και δακοπροσβολών, στους περίπου 50.000 τόνους, υπολογίζεται η παραγωγή για την ποικιλία Καλαμών, μικρότερη από τους 60.000-70.000 τόνους μίας κανονικής παραγωγής, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ. Ενδεικτικά, για την περιοχή της Μεσσηνίας, «η παραγωγή υπέστη μείωση που υπολογίζεται σε πάνω από 50% της περσινής εξαιτίας των καταστροφών. Η συγκομιδή έχει τελειώσει και οι πράξεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή είναι ελάχιστες, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ακόμη», σχολίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. Επίσης, και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας η χαλαζόπτωση χτύπησε μέρος της παραγωγής, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα και μείωση των ποσοτήτων.

Από τα μέσα Φλεβάρη και μετά αναμένονται εμπορικές πράξεις

Με μικρές κινήσεις να σημειώνονται σε ό,τι αφορά την εμπορία, παραγωγοί, έμποροι και τυποποιητές αναμένουν την πορεία που θα διαγραφεί από τα μέσα Φεβρουαρίου έως και το Πάσχα όπου παραδοσιακά κορυφώνεται η διαδικασία για τη διακίνηση των ποσοτήτων, αλλά και τη διαμόρφωση των τιμών.

Αυτή την περίοδο στη Στυλίδα, για τα 110 τεμάχια μαύρης Κονσερβολιάς από τις κάδες η τιμή ανέρχεται στα 2,20 ευρώ, ενώ στις πράσινες τα 200 τεμάχια, που έχουν περάσει από επεξεργασία ισπανικού τύπου στα 1,20 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πλιάτσικα. «Τιμές ικανοποιητικές, που δυστυχώς δεν βγάζουν ένα εισόδημα για τον παραγωγό, λόγω των μικρών ποσοτήτων», σχολίασε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι περίπου οι μισές ποσότητες έχουν φύγει από τους παραγωγούς στο τελάρο, ενώ οι άλλες μισές βρίσκονται αποθηκευμένες με την προσδοκία καλύτερης τιμής. Διαφορετική είναι η πορεία για τις Καλαμών, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευκολία ως προς την αποθήκευση, καθώς ανάλογα και με τις δυνατότητες του παραγωγού το μεγαλύτερο ποσοστό αποθηκεύεται στην περιοχή.

Στα 2 ευρώ οι Καλαμών, περαιτέρω άνοδο περιμένουν οι παραγωγοί που έχουν δυνατότητα αποθήκευσης

epitrapezia-elia-silogi-apothikeusi-epexergasia-sigkomidi2Αντίστοιχα κινούνται και οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής, οι παραγωγοί κρατούν τις ελιές αποθηκευμένες για να αρχίσουν να τις πουλούν από τις 10 του Φλεβάρη και ύστερα, αναμένοντας άνοδο της τιμής, ή πωλούν μέρος της παραγωγής για να καλύψουν τρέχοντα έξοδα και κρατούν το υπόλοιπο. «Εμείς συνήθως τις πουλάμε μετά το Πάσχα, περιμένοντας να αυξηθεί η τιμή», δήλωσε ο Δημήτρης Ρέκας, παραγωγός από το Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν και παραγωγοί που έχουν ανάγκη και είτε τις πουλάνε πιο νωρίς είτε δίνουν ένα μέρος από το πρώτο χέρι για να καλύψουν μεροκάματα, τρέχοντα έξοδα και κρατάνε τις υπόλοιπες».

«Η περίοδος αυτή πάντα είναι κάπως νεκρή περίοδος. Μέχρι στιγμής, δεν μας ξενίζει η εικόνα, από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα δείξει», σχολίασε ο κ. Ντούτσιας, προσθέτοντας ότι αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι «μία προσδοκία των παραγωγών ότι κρατώντας τις ελιές λίγο πιο πίσω θα επιτύχουν καλύτερες τιμές και εν πολλοίς το επιτυγχάνουν». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να τροφοδοτούν τη μεταποίηση και την εμπορία για να μπορεί και η μεταποίηση με τη σειρά της να κλείνει και παραγγελίες».

Η τιμή για τις Καλαμών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διατηρεί σταθερά ανοδική τάση και διαμορφώνεται στα 2 ευρώ για τα 200 τεμάχια (αναλόγως βέβαια και της ποιότητας), μεγαλύτερη κατά 40-50 λεπτά από την έναρξη της περιόδου, με εμπόρους και μεταποιητές να αναμένουν τις κινήσεις των παραγωγών.